Κατρίνης: Το αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία καταρρέει

Τι δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή.

Ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία παραμένει μια ευάλωτη οικονομία υπηρεσιών, με κύρια χαρακτηριστικά την αδιαφάνεια και την επιλεκτική κατανομή των πόρων σε λίγους και ισχυρούς.

Τόνισε επίσης:

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2023 παραμένει ανησυχητικά υψηλό, όπως ήταν και το 2009.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το 40% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει κατευθυνθεί σε λίγες και μεγάλες εταιρείες, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των έργων.

Μια σειρά εργοστασίων και παραγωγικών μονάδων έχουν κλείσει από το 2019 έως σήμερα.
Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί.

9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις αποκλείονται από τις τράπεζες σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση τους.

Το spread καταθέσεων-χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., με τις τράπεζες να αποκομίζουν υπερκέρδη από τόκους και προμήθειες ενώ δίνουν όλο και λιγότερα δάνεια.

Ο πληθωρισμός το Μάρτιο παρουσίασε μείωση στην Ευρωζώνη αλλά αύξηση στην Ελλάδα, γεγονός που καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «εισαγόμενου πληθωρισμού».

Η Ελλάδα είναι προτελευταία ,πανευρωπαϊκά ,στην αγοραστική δύναμη, σύμφωνα πλέον με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT.

Τα έσοδα στηρίζονται στο ΦΠΑ, που πλήττει κυρίως την μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους ενώ το 2023 οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 6 δις ευρώ.

3.873.487 πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία ενώ μόνο το 5,7% των πραγματικών οφειλών στην εφορία έχει ρυθμιστεί.

Μόλις 13.000 ρυθμίσεις έχουν γίνει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με 50.000 σχεδόν πλειστηριασμούς να αναρτώνται κάθε χρόνο.

Ο κ. Κατρίνης κατέληξε λέγοντας: «Η σύγκρουση του πλασματικού αφηγήματος της κυβέρνησης με την πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Η πλασματική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία, κλείνει τον κύκλο της. Καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα. Είναι δεδομένο ότι χωρίς μια αξιόπιστη και ρεαλιστική κοινωνική συμφωνία, δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Δεν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η χώρα και η οικονομία χρειάζονται μια συνολική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική, δίκαιη και συμπεριληπτική αναπτυξιακή πολιτική για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ. Στις 9 Ιουνίου , οι Έλληνες πολίτες κρατούν στα χέρια τους την ευκαιρία αυτής της ανατροπής».