Κατρούγκαλος στο newsique: «Αυτή είναι η αλήθεια για τις συντάξεις, κ. Βρούτση»

Άρθρο-παρέμβαση του πρώην υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, που απαντά στην «κυβερνητική αφήγηση για τις υποτιθέμενες αυξήσεις στις συντάξεις».

«Ο καλός Βρούτσης, έδωσε αύξηση 120 ευρώ. Όμως πετιέται από την μαύρη τρύπα ο κακός Κατρούγκαλος και σου λέει ωωπ, μου χρωστάς με την προσωπική διαφορά 80 ευρώ, και ενώ η καλή μας η κυβέρνηση ήθελε να δώσει στον συνταξιούχο και τα 120 ευρώ τελικά του δίνει μόνο τα 40».

Αυτή, περίπου, είναι η κυβερνητική αφήγηση για τις υποτιθέμενες αυξήσεις στις συντάξεις, με τη γνωστή γλαφυρότητα βεβαίως του κ. Αυτιά. Η γλώσσα των παραμυθιών ταιριάζει απολύτως στην αφήγηση, γιατί η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη: Το 90% των συνταξιούχων όχι μόνον δεν θα δουν αυξήσεις, αλλά θα χάσουν με το νέο ασφαλιστικό νόμο, δεδομένου ότι καταργείται η 13η σύνταξη. (Για το λόγο αυτό και έχει εγγραφεί συνταξιοδοτική δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2020 μικρότερη κατά 155 εκατομμύρια από το 2019). Σε κάθε περίπτωση, δεν προβλέπεται καμία αύξηση για τους «παλαιούς» συνταξιούχους, όσους δηλαδή πήραν σύνταξη πριν από το νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016.

Ορισμένοι από αυτούς θα δουν μόνον μία λογιστική διόρθωση στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Τι είναι αυτή; Είναι η απόκλιση που έχει η σύνταξη καθενός από τους «παλαιούς» συνταξιούχους σε σχέση με αυτή που θα έπαιρνε βάσει των διατάξεων της μεταρρύθμισης του 2016. Αυτή μπορεί να είναι θετική ή αρνητική, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Έτσι, με το νέο υπολογισμό 620.000 συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους από την περασμένη χρονιά, γιατί ο νέος νόμος δίνει μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που έπαιρναν μέχρι τότε. Ακόμη όμως και για εκείνους για τους οποίους προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη, ο λεγόμενος «νόμος Κατρούγκαλου» προβλέπει ότι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ. Απλώς δεν θα πάρουν αύξηση, μέχρις ότου η σύνταξη τους αντιστοιχηθεί πλήρως με αυτή των «νέων» συνταξιούχων με ίδιο εισόδημα και χρόνια ασφάλισης. (Η σύνταξη των τελευταίων αυξάνεται κάθε χρόνο ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ).

Η πρόβλεψη αυτή έγινε αφενός για να προστατευτεί το εισόδημα των συνταξιούχων που είχαν ήδη πάνω από 11 περικοπές των συντάξεων τους από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για να μην έχουμε στο εξής διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ιδιαίτερα θετικά το μέτρο αυτό του «επανυπολογισμού», νομολογώντας ότι ανταποκρίνεται στις αξίες «της κοινωνικής δικαιοσύνης και διαγενεακής ισότητας και αλληλεγγύης, δεδομένου ότι και αυτοί (οι παλαιοί συνταξιούχοι) ωφελούνται εξ ίσου από την επιδιωκόμενη, με την επιχειρούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, τη διατήρηση δηλαδή της ικανότητάς του να χορηγεί συντάξεις στους υφιστάμενους και στους μελλοντικούς συνταξιούχους».

Ο νόμος του κ. Βρούτση αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης αποκλειστικά και μόνον για μικρό μονοψήφιο ποσοστό νέων συνταξιούχων, που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ, πρακτικά θα δουν διαφορά μόνον όσοι από αυτούς είχαν σχετικά υψηλές αποδοχές στον εργάσιμο τους βίο. Και τούτο γιατί ο «νόμος Κατρούγκαλου», όχι μόνον επέβαλε για πρώτη φορά τους ίδιους κανόνες συνταξιοδότησης για όλους, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είχε ως πρόσθετο σκοπό να εξασφαλίσει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για τη μεσαία τάξη και τους χαμηλόμισθους.

Γιώργος Κατρούγκαλος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα της Αθήνας