Κείμενο από μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Για μια Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της νέας γενιάς

«Μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα ο νέος κόσμος ήρθαν αντιμέτωποι με μία κατάσταση απολύτως εχθρική», τονίζουν μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σε κείμενο που δημοσιοποιούν.

Το κείμενο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το οποίο «οφείλει να αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση, τις βασικές πολιτικές αιχμές, τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και να προτάξει ένα τολμηρό σχέδιο για την επόμενη μέρα της οργάνωσης«.

Το κείμενο:

Μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα ο νέος κόσμος ήρθαν αντιμέτωποι με μία κατάσταση απολύτως εχθρική. Η νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική κυβέρνηση ξεδίπλωσε το αντιλαϊκό της πρόσωπο, ενεργώντας σε βάρος των πολλών, προς όφελος των ελίτ και συγκεκριμένων συμφερόντων, ενώ η κατάσταση οξύνθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν τα μέτρα που αφορούσαν τα εργασιακά με το ξήλωμα του ΣΕΠΕ και την απελευθέρωση των απολύσεων, την εξαπάτηση της μεσαίας τάξης που είδε τελικά να φοροελαφρύνονται τα μεγάλα εισοδήματα, την αποσάθρωση της παιδείας και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της μέσω της εξίσωσης των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα ΑΕΙ, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας καθώς και την επίδειξη αυταρχισμού μέσω του δόγματος νόμος και τάξη και την επιβολή σκληρής αστυνομικής καταστολής απέναντι κυρίως σε φοιτητές και νέους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσηλωμένη στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, υποβαθμίζει σκόπιμα οτιδήποτε δημόσιο, ενώ παράλληλα άφησε απροστάτευτη την κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν στηρίχθηκε το σύστημα Δημόσιας Υγείας ούτε σε επίπεδο εξοπλισμού (μάσκες, τέστ) ούτε σε επίπεδο προσωπικού. Στην Παιδεία και αναφορικά με τα σχολεία αρκέστηκε να μοιράσει παγούρια κι όχι μόνο δεν προέβλεψε να δημιουργηθούν μικρές τάξεις, αντιθέτως νομοθέτησε για αύξηση του αριθμού των μαθητών. Είδε την πανδημία ως ευκαιρία για να ευνοήσει συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων. Η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια έγινε καθημερινότητα, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Άφησε τους εργαζόμενους πλήρως απροστάτευτους ενώ τα μέτρα στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού είναι επιεικώς ανεπαρκή.

Σε αυτή τη δύσκολη και ιδιαίτερη συγκυρία, η οργάνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και του συνεδρίου της, οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στον αγώνα για μία πιο δίκαιη κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η μαζικοποίησή της και η συγκρότηση μίας ατζέντας η οποία θα δίνει απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά, είναι μονόδρομος.

Η ατζέντα αυτή πρέπει να δίνει διέξοδο στα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι νέοι, ορισμένα από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

Η ανεργία, η μαύρη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί. Εξίσου σημαντικό είναι να αναδειχθεί και το θέμα της τηλεργασίας και το πώς επηρεάζει την καθημερινότητα. Η Παιδεία και η απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η υποβάθμιση της δευτεροβάθμιας. Η ενίσχυσης της Δημόσιας Παιδείας είναι ένα διακύβευμα που επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από τις πολιτικές απαξίωσης που εφαρμόζονται.

Το μείζον πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας των νέων ανθρώπων. Οι χαμηλοί μισθοί και η ανεργία συνδυαστικά με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει κάνει ιδιαίτερα δύσκολο για τη νέα γενιά την εύρεση νέας κατοικίας. Χρειάζεται να αναδειχθεί και προταθούν προωθημένες λύσεις. Το Περιβάλλον και η κλιματική κρίση αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα παγκοσμίως ενώ έχουν κινητοποιήσει και πολλά νεανικά κινήματα. Η οργάνωση οφείλει να έχει στοχευμένες και επεξεργασμένες θέσεις αναφορικά με το Περιβάλλον και την Ενέργεια που θα λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας.

Το επικείμενο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση, τις βασικές πολιτικές αιχμές, τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και να προτάξει ένα τολμηρό σχέδιο για την επόμενη μέρα της οργάνωσης. Ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει προωθητικά στην ανασυγκρότηση της Νεολαίας και θα τη μετατρέψει σε μια πραγματικά μαζική νεολαιίστικη οργάνωση της Αριστεράς, που θα αγκαλιάσει και θα αγκαλιαστεί από όλους τους προοδευτικούς νέους, καθιστώντας τους διαμορφωτές του πολιτικού της σχεδίου, αξιοποιώντας και νέους τρόπους παρέμβασης. Μια οργάνωση που θα οικοδομήσει μια σταθερή σχέση με τον κόσμο της νέα γενιάς που επέλεξε κατά μεγάλη πλειοψηφία να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ.

Μία νεολαία που θα πηγαίνει στην κοινωνία και δεν θα περιμένει την κοινωνία να έρθει σε αυτή, που θα συσπειρώνει όσους βλέπουν τον εαυτό τους απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, στην απαξίωση οτιδήποτε  συλλογικού, στις διαπλεκόμενες ελίτ και την ολιγαρχία. Μια νεολαία που θα μεριμνά και θα απευθύνεται στους μη προνομιούχους, τους επισφαλώς εργαζομένους και υποαμοιβόμενους, τους άνεργους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους αγρότες και νέους επιστήμονες, που προσπαθούν να εργαστούν αξιοπρεπώς αλλά και σε αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα του φαινομένου του brain drain. Είναι αναγκαίο να έχει ηχηρή παρουσία και παρέμβαση σε μαζικούς χώρους και κινήματα όπως το μαθητικό, το φοιτητικό, το συνδικαλιστικό και την αυτοδιοίκηση. Να αποτελεί ανάχωμα στις ορέξεις της ακροδεξιάς που καπηλεύεται την έννοια της πατρίδας, θυμίζοντας διαρκώς ότι ο δημοκρατικός πατριωτισμός αποτελεί πυρηνικό στοιχείο συγκρότησης του αριστερού και προοδευτικού χώρου στη χώρα μας, αντλώντας έμπνευση και αναφορά από την Εαμική παράδοση. Παλεύοντας για μια κοινωνία που θα τους χωρά όλους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, βάζοντας φραγμούς στις ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, καταπολεμώντας κάθε είδους ανισότητες και διακρίσεις.

Σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία, η νέα γενιά και η οργάνωση μας καλείται να παίξει τον ιστορικό της ρόλο στο μερίδιο που της αναλογεί. Με συνέχεια στις παραδόσεις της αλλά και με νέα πεδία και μέσα συλλογικών αγώνων, να δώσει ξανά τη μάχη πλάι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Η νέα γενιά δεν έχει να προσδοκά τίποτα από τη νέοφιλελεύθερη και αυταρχική Νέα Δημοκρατία πάρα μόνο στοχοποίηση. Στις μάχες που έρχονται μπροστά μας ώστε να ξαναμπεί η χώρα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και να μην θυσιαστεί άλλη μια γενιά εν ονόματι της κρίσης, δεν περισσεύει κανείς.

Βανδώρος Μανώλης
Καράμπελας Γιώργος
Κόντης Σπύρος
Νταή Ειρήνη-Ακριβή
Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος
Πατερέλης Δημήτρης
Πατρικουνάκου Άλκηστις
Σκαλτσής Δημήτρης
Σπυρίδου Δημήτρης

-Ad-