Σε καθεστώς προστασίας θα συνεχίσουν να παραμένουν για δυο ακόμη έτη οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», σύμφωνα με διάταξη που εξέδωσε η οικονομική εισαγγελία. Έτσι, το καθεστώς προστασίας στο οποίο είχαν τεθεί προ ετών οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στο πλαίσιο της ανάκρισης για τη Novartis, παρατείνεται για μια διετία. Υπό το καθεστώς αυτό, άλλωστε, της ανωνυμίας και οι δυο παραπάνω μάρτυρες κατέθεσαν, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώπιον της ανάκρισης που διεξάγει για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου» η αρεοπαγίτης Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.
Για το θέμα των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και το πώς αυτοί θα καταθέσουν στην ανάκριση στον Άρειο Πάγο, είχε ανακύψει διαφωνία μεταξύ της αντεισαγγελpapaέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλικής Θεοδώρου (η οποία αποχώρησε από το σώμα τον πεσμένο Ιούνιο λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας) και της κυρίας Αλεβιζοπούλου.
Συγκεκριμένα, η διαφωνία ανέκυψε όταν στα τέλη Μαΐου, κλήθηκαν από την κ. Αλεβιζοπούλου να καταθέσουν η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ως προστατευόμενοι μάρτυρες, δηλαδή χωρίς τα πραγματικά τους ονόματα. Μάλιστα, ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της κ. Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.
Με τον συγκεκριμένο τρόπο κλήτευσης διαφώνησε, ωστόσο, η κυρία Θεοδώρου, η οποία είχε την άποψη πως η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της, ενώ ο «Μάξιμος Σαράφης» θα πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου. Η άποψη της κυρίας Θεοδώρου ήταν πως η προστασία και των δυο μαρτύρων, ισχύει μόνο για την υπόθεση της Novartis.
Από την πλευρά της η ανακρίτρια υποστήριξε ότι τόσο η «Αικατερίνη Κελέση» όσο και ο «Μάξιμος Σαράφης», μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.
Στη συνέχεια, με πρόταση 46 σελίδων στο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, η κυρία Θεοδώρου ζητούσε να καταθέσουν οι δύο μάρτυρες με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση», υποστηρίζοντας ότι μεταξύ της έρευνας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και της έρευνας για τις πρακτικές που εφάρμοζε η Νovartis δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.
Το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, επιλήφθηκε του θέματος και μετά από συνεδρίασή του έκρινε πως μόνο οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν για το καθεστώς κατάθεσης των δυο μαρτύρων.
Τελικά, το νομικό ζήτημα που ανέκυψε λύθηκε με τη διάταξη που εξέδωσε η οικονομική εισαγγελία, η οποία ως η μόνη αρμόδια να αποφασίσει, έκρινε με τη διάταξη της πως θα πρέπει να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για δυο ακόμη έτη οι «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης».