Κεραμέως: 205 προσλήψεις στα ΑΕΙ

Ως «ακόμα ένα βήμα ενίσχυσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, την απόφαση που υπεγράφη και με την οποία προχωρά η πρόσληψη 205 μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στην Ελλάδα.

Οι θέσεις αυτές κατανεμήθηκαν στα Πανεπιστήμια, την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Με την κατανομή των θέσεων αυτών θα στελεχωθούν κενές θέσεις και θα καλυφθούν διδακτικές ανάγκες των ΑΕΙ, ενώ -όπως ανέφερε η υπουργός- έχουν υποβληθεί προς έγκριση και επιπλέον θέσεις.

Οι περισσότερες θέσεις κατανέμονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (41) και στη συνέχεια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (33). Ακολουθούν με 16 θέσεις το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δεκατέσσερις (14) θέσεις κατανέμονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και 12 στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Από 11 θέσεις λαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μία θέση κατανέμεται στην ΑΣΠΑΙΤΕ και πέντε στις ΑΕΑ. Οι υπόλοιπες θέσεις κατανέμονται στα ελληνικά ΑΕΙ, με εξαίρεση την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία δεν προβλέπεται καμία θέση.

«Η προσπάθεια στελέχωσης είναι ένα μόνο από τα μέτρα που λαμβάνουμε για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας», τόνισε η κ. Κεραμέως, αναφέροντας ότι έχει διπλασιαστεί η απορροφητικότητα στις δράσεις ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ τέλους Ιουνίου 2019 και τέλους Ιουνίου 2020 (από 20,31% έφτασε σε 40,25%), ενώ οι νέες δράσεις ΕΣΠΑ για τα ΑΕΙ αγγίζουν τα 130 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως είπε η υπουργός, έχει καταστεί πιο ευέλικτο το πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και έχουν εξορθολογιστεί οι διαδικασίες λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

«Αποκαταστήσαμε το πανεπιστημιακό άσυλο στην πραγματική του έννοια, αναπτύξαμε διεθνή δίκτυα για τη διεύρυνση των συνεργειών με ξένα Πανεπιστήμια και ενίσχυση των Ιδρυμάτων μας, θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών αυτόνομα από κάθε ΑΕΙ, συστήσαμε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη διασφάλιση ποιότητας της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνδέσαμε τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με αντικειμενικά κριτήρια και κριτήρια ποιότητας, μετά από αξιολόγησή τους, εξορθολογίσαμε τη διαδικασία μετεγγραφών με θέσπιση απαραίτητης ελάχιστης βαθμολογίας, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βελτιώνονται οι ψηφιακές υποδομές και λειτουργίες των ΑΕΙ. Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, εξασφαλίζουμε ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές μας, αντάξιο των ικανοτήτων και των προσδοκιών τους», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 22-9: «Βούλιαξε» τον «αιώνιο» αντίπαλο στον τελικό και χρίστηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο πόλο των ανδρών
22 Φεβρουαρίου, 2025
«Πρεμιέρα» για τη συγκοινωνιακή αστυνομία με περισσότερους από 150 ελέγχους και τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Αμείλικτα τα ερωτήματα από τις καταγγελίες συγγενών για τον θάνατό του – «Είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Κινητοποιήσεις για τα Τέμπη σε συνοικίες της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: O προεκλογικός αγώνας και τα σενάρια της επόμενης μέρας
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Ψάχνουν για απαντήσεις στη διαδρομή θανάτου 18 χιλιομέτρων του 39χρονου – Καταγραφικά και τοξικολογικές ρίχνουν «φως» στο μυστήριο
22 Φεβρουαρίου, 2025
Χαλκίδα: 22χρονη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «αντικρουόμενα στοιχεία» – Παρουσιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
22 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρτυρία για τον Βασίλη Καλογήρου: Μπήκε με τρία άτομα σε ένα αυτοκίνητο – Τι ισχύει
22 Φεβρουαρίου, 2025