Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται από 42 έως 46 εργατικά δυστυχήματα ετησίως, ανέφερε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, επικαλούμενη τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.
Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη Βιολάντα, όπου 5 εργάτριες έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη, η κυρία Κεραμέως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι η Επιθεώρηση Εργασίας καταγράφει τα εργατικά δυστυχήματα με τον τρόπο που το κάνουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού πλαισίου και στη βάση της νομολογίας.
«Έρχεται ένας άνθρωπος και λέει “μετράω 200”. Δεν μας λέει πώς τα μετράει, πού το βασίζει», είπε, αφήνοντας αιχμές ότι ο αριθμός προήλθε από άτομο που έχει συμβάλλει στη συγγραφή προγραμμάτων κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δεν εμπιστευόμαστε την Ανεξάρτητη Αρχή που εφαρμόζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ακούμε ένα νούμερο που δεν είναι εμπεριστατωμένο», πρόσθεσε.
Για φέτος υπάρχουν 42 δυστυχήματα και 5 υπό διερεύνηση. Στις περιπτώσεις που για παράδειγμα κάποιος υποστεί ανακοπή, με βάση και τη νομολογία, διερευνάται η συσχέτιση με την εργασία.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ο αριθμός των εργατικών δυστυχημάτων παραμένει σταθερός, και μάλιστα, παρά τους 600.000 περισσότερους εργαζόμενους στην αγορά. Παραδέχθηκε όμως ότι «είτε 40 είτε 200 να υπάρχουν, και ένα μόνο θύμα συνιστά μια ανθρώπινη τραγωδία» και πρόσθεσε ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να παίρνει συνεχώς βελτιωτικά μέτρα, όπως έγινε και στο τελευταίο, προ διμήνου, νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με πολλές διατάξεις για την Υγεία και την ασφάλεια.














