Κερδοφορία 86,6 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank το α΄ εξάμηνο

Στη σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank από τα κόκκινα δάνεια θα οδηγήσει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 13% και ο δείκτης NPEs θα περιοριστεί στο 24%, ενώ σε επίπεδο ομίλου οι αντίστοιχοι δείκτες θα μειωθούν στο 17% και 27%. Η εξυγίανση θα προέλθει από τη μείωση κατά 62% των NPEs, κατά 65% των καταγγελμένων δανείων και κατά 75% των δανείων λιανικής που έχουν ενταχθεί σήμερα στον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του έτους, η τιτλοποίηση σε συνδυασμό με την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (μοντέλο hive dows) θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020. Ο CEO της Alpha Bank επισήμανε ότι «η εντατική προετοιμασία της διοίκησης συνεχίστηκε αδιάλειπτα και κατά την περίοδο του lockdown και η τράπεζα έχει ήδη επιτύχει τους ενδιάμεσους στόχους, δηλαδή την εξασφάλιση της αξιολόγησης για το μεγαλύτερο τμήμα τού προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου, την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων (“Ηρακλής”) –“κλειδώνοντας” το κόστος της συναλλαγής– και την προσέλκυση επενδυτών διεθνούς κύρους στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Η κρατική εγγύηση αφορά τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και είναι συνολικής αξίας έως 3 δισ. ευρώ για την ένταξη τιτλοποιήσεων συνολικής λογιστικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η αίτηση για την ένταξη και των υπόλοιπων χαρτοφυλακίων που απαρτίζουν το Project Galaxy, συνολικής λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στα βήματα που έχουν ολοκληρωθεί περιλαμβάνεται και η απόκτηση από την Alpha Bank πλήρους μετοχικού ελέγχου της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, της Cepal. H επίδραση της συναλλαγής Galaxy στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας οριστικοποιείται και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, ενώ σε ποσοτικούς όρους η ζημία υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, η Alpha Bank κατέγραψε σταθεροποίηση της κερδοφορίας της στα 86,6 εκατ., αναγνωρίζοντας πρόσθετες προβλέψεις ύψους 568,1 εκατ. ευρώ, έναντι 488,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της COVID-19. Η επίπτωση αυτή απορροφήθηκε από το ισχυρό αποτέλεσμα προ προβλέψεων, ύψους 645,5 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα προχώρησε σε αναστολή πληρωμών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 4,7 δισ. ευρώ καθώς και στη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων άνω των 3,5 δισ. ευρώ σε ενήμερους πελάτες από την αρχή του έτους, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα παρεχόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα με εγγύηση κρατικών φορέων. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, «με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται στο 18,3%, η ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε την οικονομία συνιστά σαφή απόδειξη της οικονομικής μας ευρωστίας και της δυνατότητάς μας να αξιοποιούμε την υψηλή ρευστότητά μας προς όφελος της κοινωνίας σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς».