Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: 4 δισεκατομμύρια την είδαν στην τηλεόραση – Πάνω από 1 εκατομμύριο βγήκαν στο Λονδίνo

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ μαγνήτισε το ενδιαφέρον όχι μόνο του βρετανικού λαού, αλλά και όλου του πλανήτη, καθώς περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια παρακολούθησαν στην τηλεόραση το τελευταίο αντίο της Βρετανίδας μονάρχη.

Σύμφωνα με τους ft.com, η κηδεία πρόκειται για ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό γεγονός, με εκατοντάδες ηγέτες να δίνουν το παρών στην κηδεία, ενώ ταυτόχρονα πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα βγήκαν στο Λονδίνο για να τιμήσουν την βασίλισσα τους.

Έτσι, στη βρετανική πρωτεύουσα άνοιξαν 125 κινηματογράφοι, όπου πρόβαλαν την τελετή, ενώ περίπου 300.000 άτομα παρευρέθηκαν στο λαϊκό προσκύνημα, που τίθονταν η σορός της από την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης, στο κέντρο του Λονδίνου στήθηκαν πάνω από 36 χιλιόμετρα κιγκλιδωμάτων και φραγμών για θα κρατούσαν το πλήθος σε ορισμένα σημεία γύρω από τους χώρους από όπου θα περνούσε η πομπή.

Υψηλή τηλεθέαση και πολλοί ξένοι ηγέτες

Όπως αναφέρει η express.co.uk, η κηδεία της Ελισάβετ ξεπέρασε σε τηλεθέαση παρά πολλά σημαντικά γεγονότα που έχουν προηγηθεί, καθώς υπολογίζεται πως την παρακολούθησαν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άτομα.

Συνολικά, σε όλο τον πλανήτη, ανέφερε η Daily Mail, πάνω από 4,1 δισ. άνθρωποι εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν τηλεοπτικά την κηδεία. Είναι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, ένα πλήθος μεγαλύτερο από τα 2,5 δισ. που παρακολούθησαν την κηδεία της Νταϊάνα το 1997, ακόμη και τα 3,6 δισ. των Ολυμπιακών αγώνων της Ατλάντα, το 1996.

Επίσης, στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ είχαν προσκληθεί 2.000 καλεσμένοι, πολλοί από τους οποίους υψηλοί, πέρα από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά και επιλεγμένα μέλη του προσωπικού του βασιλικού οίκου.

Από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τους αρχηγούς κρατών της Κοινοπολιτείας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας

Περίπου 6.000 στρατιωτικοί συμμετείχαν στο περίπλοκο τελετουργικό των 10 ημερών από τον θάνατο ως την κηδεία. Ήταν 4.416 από τον Στρατό Ξηράς, 847 από το Ναυτικό και 686 από την Πολεμική Αεροπορία που αποχαιρέτησαν την αρχηγό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, μόνο στην κηδεία, οι στρατιωτικοί έφτασαν τους 1.650, με καθήκοντα προστασίας της τελετής ή της συμμετοχής στην τιμητική φρουρά. Παράλληλα, μετείχαν πάνω από 10.000 αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, η οποία οργάνωσε μια «πολύ περισσότερο περίπλοκη» επιχείρηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.