Κικίλιας: Εντός του φθινοπώρου το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Εντός του φθινοπώρου θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο 11ο Συνέδριο Pharma & Health Conference.

«Στη στρατηγική και την πολιτική μας για τη Δημόσια Υγεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο οποίο θα να υλοποιήσουμε την επόμενη μεταρρύθμιση. Ποια θα είναι η καρδιά αυτής της μεταρρύθμισης και τι είδαμε εν μέσω κρίσης; Είδαμε ότι ήταν υποπολλαπλάσιοι οι συμπολίτες μας που επισκέπτονταν τα νοσοκομεία στις εφημερίες εν μέσω COVID-19» τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζεται πως ένα ποσοστό δεν επισκεπτόταν τα νοσοκομεία λόγω φόβου μην κολλήσει τον ιό.

«Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όμως, δεν τα επισκέπτονταν γιατί δεν έπρεπε να τα επισκεφτεί, επειδή δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη να φτάσει ένας πολίτης στο νοσοκομείο για την ανάγκη της ιατρικής συμβουλής, της ιατρικής κάλυψης της. Και εκεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, οι ιδιώτες ιατροί, οι ιατροί του Δημοσίου, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι οικογενειακοί ιατροί, όλο αυτό το σύστημα κάλυψαν εν μέσω κορονοϊού αυτό το κενό» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «καμία από τις προσπάθειες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να απορριφθεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΤΟΜΥ, είπα και στη Βουλή ότι θα αξιολογηθούν και θα μετεξελιχθούν. Άλλωστε οι μισές είναι τοίχο με τοίχο με τα Κέντρα Υγείας, πολλές ΤΟΜΥ είναι στο ίδιο κτήριο, κάποιες έχουν μόνο πρωινό ωράριο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει και τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, να υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα να μπορούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες να κινούνται ψηφιακά».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Δίκτυο Υγείας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει όλο το 24ωρο με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να προσφέρει υπηρεσίες σε 24ωρη βάση σε όλους τους πολίτες. Κάποιες από αυτές τις δομές θα είναι αποκλειστικά για περιστατικά COVID-19. «Τις χρησιμοποιήσαμε ήδη στον πρώτο κύκλο του κορονοϊού, αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε και σε πιθανό δεύτερο» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος, τέλος, στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ΕΣΥ, στους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν και υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις κατά την πανδημία του κορονοϊού, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι «είναι ένα κεκτημένο για την υγεία».

«Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη στηρίξει και ενισχύσει τις προσπάθειες του ΕΣΥ με 5.000 προσλήψεις. Επεκτείνουμε τις ΜΕΘ μας, φτάνοντας τις 1.200. Θα αξιοποιήσουμε πόρους από το νέο πακέτο των 32 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.