«H νησιωτικότητα είναι όρος εθνικής επιβίωσης για εμάς, για τη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως σημείωσε, «θα στηρίξουμε πάση θυσία τα νησιά μας και για αυτό εκπονήσαμε ένα σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πολύ παραπάνω υγειονομικούς στα νησιά -700 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό- ένα ισχυρό σύστημα αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, αν και εφόσον χρειαστεί, πολλαπλό testing σε μικρά νησιά, σε πιο μεγάλα νησιά και στα κεντρικά νοσοκομεία αναφοράς, όπως και στα πανεπιστήμιά μας και στο Παστέρ και έναν ακτινωτό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και όλες τις άλλες δομές, υπό την προεδρία της Κυβέρνησης που μόνιμα θα αξιολογεί, μαζί με τους επιστήμονές μας, τα δεδομένα».
Ερωτηθείς εάν το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει σε κάθε πίεση ακόμα και αν υπάρξουν μαζικά κρούσματα ασυμπτωματικών με κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Θα ήθελα να μη συμβεί αυτό. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, όμως, χθες, είναι ένα σύστημα το οποίο αξιολογείται και είναι δυναμικό, ανάλογα με τα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν. Δεν είναι η πρώτη φορά για εμάς. Να θυμίσω ότι στον πρώτο κύκλο του κορονοϊού τεστάραμε και ελέγξαμε καθημερινά και εβδομαδιαία ανά γεωγραφική περιοχή, ιχνηλατήσαμε, περιορίσαμε, αντιδράσαμε επιστημονικά και αυτό έφερε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε και τους τουρίστες με ασφάλεια στη χώρα και οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού να μπορούν να λειτουργήσουν, επίσης, με κανόνες και να τους προστατεύσουμε, αλλά και οι συμπολίτες μας να μπορούν να αισθάνονται ότι το κράτος είναι εδώ».
Τέλος, για το φθινόπωρο ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «πράγματι, προετοιμάζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για έναν πιθανό δεύτερο γύρο. Με την πιθανότητα να έχουμε και εμβόλιο ίσως ή να έχει προχωρήσει και άλλο η επιστήμη στο θέμα των φαρμάκων, που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα βαριά συμπτώματα της νόσου».