Κικίλιας: Καμία παρατυπία στην προτεραιότητα για τα εμβόλια

Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το βράδυ της Τρίτης όπου μεταξύ άλλων σχολίασε τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για όσα έγιναν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών έχει ορίσει την προτεραιότητα με την οποία θα εμβολιαστούν και ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως οι υπουργοί για λόγους ασφαλείας και για να συνεχίσει να λειτουργεί το Κράτος. Σήμερα πήγαν ορισμένοι παραπάνω στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και για αυτό δεν εμβολιάστηκαν 5 από τους υγειονομικούς που επρόκειτο να εμβολιαστούν σήμερα και θα εμβολιαστούν αύριο. Νομίζω ότι γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα και για άλλους λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν έρθει στην Ελλάδα αλλά και την προτεραιότητα στον εμβολιασμό είπε ότι στις περισσότερες χώρες έχει δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς υπαλλήλους. Συνεχίζοντας ο υπουργός Υγείας είπε ότι έως τις 20 Ιανουαρίου, θα έχουν εμβολιαστεί και όλοι οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ στο επόμενο δεκαήμερο, ήτοι στα τέλη Ιανουαρίου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Σημείωσε δε ότι ο υπάρχον σχεδιασμός έχει γίνει και προχωρά μόνο με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ του εμβολίου της Moderna και αργότερα άλλων εμβολίων.

«Η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι δεν θα έχουμε μάσκες, αλλά είχαμε. Έλεγε ότι δεν θα αντέξει το Σύστημα Υγείας, αλλά άντεξε. Έλεγε ότι δεν θα έχουμε εμβόλιο και εγώ ήμουν ο πρώτος, από το τέλος Αυγούστου που μίλησε για εμβόλιο και ο Πρωθυπουργός με στήριξε», είπε ο Υπ. Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι δεν ισχύουν όσα ακούστηκαν για απευθείας συμφωνία της Γερμανίας για προμήθεια εμβολίων από την Pfizer και ότι αφορούν απλώς αναφορές ενός μέσου ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον εμβόλια, από την νέα συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer για προμήθεια 100 εκ. δόσεων εμβολίου.

«Ζήτησα υπομονή και επιμονή, να πηγαίνουμε βήμα –βήμα όλοι μαζί και να περιμένουν όλοι να εμβολιαστούν με υπομονή. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο και έτσι θα πάμε στο Σχέδιο εμβολιασμού».