Κικίλιας: Οι περιοχές που δημιουργούν ανησυχία

Στην πορεία της πανδημίας αλλά και των εμβολιασμών κατά του Covid – 19, αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας σήμερα το μεσημέρι ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από το σχέδιο εμβολιασμού.

Στην συνέχεια μίλησε για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, αφήνοντας αιχμές.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι: «Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση. Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς.Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Υγείας είπε ότι το σχέδιο της Ελλάδας προσαρμόζεται ανάλογα με τα υπάρχοντα δεδομένα. «Νομίζω ότι ο ρυθμός εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το ηλικιακό γκρουπ των 70+ θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω νοσημάτων».

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τόνισε ότι ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες κι έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να δούμε πώς το άνοιγμα της αγοράς επηρέασε την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, ο μέσος όρος των διασωληνωμένων που σήμερα Τετάρτη ανέρχονται σε 277 είναι τα 69 έτη, ενώ σε ποσοστό 86,9% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στο επταήμερο παρακολούθησης είναι 547 με μέση ηλικία τα 48 έτη, ενώ από τα 5.324 ενεργά κρούσματα περισσότερα από 2.000 εντοπίζονται στην Αττική.

Σε ότι έχει να κάνει με την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Κικίλιας έκανε γνωστό ότι υπάρχει μικρή μείωση στη νοσηλεία, σήμερα βρίσκονται σε νοσοκομείο 1.445 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική παρουσιάζουν πληρότητα σε ποσοστό 63% και στη Θεσσαλονίκη 50%.

Οι περιοχές που δημιουργούν ανησυχία

Ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε ότι παραμένει η ανησυχία των ειδικών για σειρά περιφερειακών ενοτήτων στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ενώ στο επίκεντρο της εγρήγορσης βρίσκεται η Αττική.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια υπάρχει ανησυχία για τις περιφερειακές ενότητες: Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττική και Λακωνίας.

Σε αυτές προστίθεται ο ιδιαίτερος προβληματισμός λόγω νέων κρουσμάτων και αύξησης, για τις περιφερειακές ενότητες της Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Αττικής και κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας.