Κικίλιας: Προς παράταση του lockdown

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας και ειδικά για τη διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την Παρασκευή.

Όπως είπε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες σε ποσοστό κάτω του 75%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα φτάνει το 95%. Ο κ. Κικίλιας έκανε αναφορά στις προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αναφέροντας ότι στις 23 Οκτωβρίου οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη ήταν 43. Στις 5 Νοεμβρίου αυξήθηκαν στις 87, στις 10 έφτασαν τις 125 και σήμερα είναι 198.

«Σε 28 ημέρες αυξήθηκαν κατά 360% οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο οι Covid αλλά και οι απλές», είπε ο υπουργός, αναφέροντας ότι από 490 που ήταν, έχουν φτάσει σήμερα στις 1.420.

Όσον αφορά στο επιδημιολογικό φορτίο εξήγησε ότι ο δείκτης R μειώνεται, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε, ότι σε λίγες ημέρες, μπορεί να δούμε και μείωση στις εισαγωγές.

Ακόμη, σημείωσε, ότι υπάρχει η δυνατότητα, στη Βόρεια Ελλάδα να αυξηθούν οι ΜΕΘ σε 210. «Συνεχίζουμε να δίνουμε κι άλλα κρεβάτια ΜΕΘ. Το σύστημα υγείας απέδειξε, ότι είναι εδώ κι ότι είναι πολύ αξιόπιστο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη, που αρνήθηκαν να δώσουν κλίνες, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις μεγάλων κλινικών της Αθήνας, που δίνουν τις κλίνες χωρίς να γίνει επίταξη και με τους οποίους το υπουργείο έχει καλή συνεργασία. «Γι’αυτό έχουμε πάρει πολλές και απλές και Covid κλίνες από τους ιδιώτες τον τελευταίο μήνα. Όσο πιέζεται το ΕΣΥ, δεν θα επιτρέψουμε να μην μπορούν να νοσηλευτούν περιστατικά Covid. Οπότε, ζητήσαμε να πάρουν και ασθενείς με Covid. Δεν χρειάστηκε στο πρώτο κύμα, χρειάστηκε τώρα. Τα σχέδια ήταν έτοιμα από το πρώτο κύμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχουν Covid με μη Covid περιστατικά. Οι πιο πολλοί συνεργάζονται, όταν δεν συνεργάζονται η οργανωμένη Πολιτεία και το υπουργείο Υγείας κάνει αυτό που πρέπει. Θα προχωρήσουμε σε αυτά που πρέπει, για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα νοσηλεύονται με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το κατά πόσο είναι θέμα χρημάτων για τους ιδιοκτήτες κλικινών στη Θεσσαλονίκη, εκτίμησε ότι μάλλον δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς όπως σημείωσε, η επίταξη αποζημιώνεται. «Επιτάσσεις και αποζημιώνεις και τις κλινικές και το προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις κατηγορίες μερίδας της αντιπολίτευσης για το ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος, ο κ. Κικίλιας ανταπάντησε, ότι είναι σε αναντιστοιχία με την κοινωνία. «Είναι σαν όλη η κοινωνία να παλεύει και να προσπαθεί και κάποιοι λίγοι, στη γωνία, να εύχονται, να αποτύχει η χώρα».

Ακόμη, όσον αφορά στην πιθανότητα άρσης του lockdown την 1η Δεκέμβρη, εκτίμησε, ότι «μάλλον θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω χρόνο. Τις εισηγήσεις τις κάνουν οι ειδικοί, τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση», τόνισε ενώ εξέφρασε την ελπίδα, σύντομα να έχουμε εμβόλια και όχι εμβόλιο.

Τέλος, αναφερόμενος στο κατά πόσο οι Έλληνες τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε, ότι «αν αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούνται, θεωρώ ότι είμαστε και σε αυτό το κομμάτι, σε πολύ καλύτερο επίπεδο από πολλές χώρες της Ευρώπης».