Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα τροπή για την κατάσταση της υγείας του

«Υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης που αποστάτησε και ζει πλέον στη Νότια Κορέα υποστηρίζει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας αλλά συστήνει να γίνονται δεκτές με επιφυλάξεις οι αντικρουόμενες αναφορές για την κατάσταση του Βορειοκορεάτη ηγέτη καθώς μόνο πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πραγματικά γνώστη της πραγματικότητας.

Ο Thae Yong-ho, πρώην διπλωμάτης της Πιονγιάνγκ που εξελέγη πρόσφατα στη Βουλή της Νότιας Κορέας, είπε στο CNN πως η απουσία του Κιμ από τους εορτασμούς για τα γενέθλια του ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απριλίου δείχνουν πως υπάρχει κάποια σωματική αδυναμία.

Η 15η Απριλίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στη Βόρεια Κορέα, τα προηγούμενα χρόνια εορταζόταν και με σημαντικά γεγονότα όπως εκτόξευση δορυφόρων και στρατιωτικές παρελάσεις μεγάλης κλίμακας.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι μόνο ο ηγέτης της χώρας, είναι και εγγονός του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

»Για τους Βορειοκορεάτες αυτό είναι αφύσικο» τόνισε για την απουσία του από τις εκδηλώσεις.

«Δεν είμαι σίγουρος αν όντως υποβλήθηκε σε κάποια επέμβαση ή οτιδήποτε, αλλά ένα είναι ξεκάθαρο:

»Δεν μπορεί να σηκωθεί μόνος του ή να περπατήσει κανονικά» δήλωσε ο Thae στο CNN.

Τα σχόλιά του προστίθενται στη μακρά λίστα εικασιών και σεναρίων αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη και τους λόγους απουσίας του, με αρχή το ρεπορτάζ του CNN, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν αναφορές πως «βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο» έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Την ίδια ώρα πάντως, η Νότια Κορέα επιμένει πως ο Κιμ είναι ζωντανός και είναι καλά.

«Οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να επιβεβαιώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι η σύζυγός του ή η αδελφή του, ή οι στενοί συνεργάτες του» λέει ο Thae.

«Οι φήμες για το πού βρίσκεται ή το εάν υποβλήθηκε σε επέμβαση, δεν νομίζω πως βασίζονται σε γεγονότα».