Κινδυνεύει να χάσει το παιδί της μετά από 18 χρόνια – Καταγγελίες για πρακτικές εκδίκησης

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η ανάδοχη μητέρα έξι παιδιών, και μέλος του ιδρύματος Άγιος Δημήτριος, Βαρβάρα Τέτη, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, καθώς κινδυνεύει να χάσει ένα παιδί που μεγαλώνει εδώ και 18 χρόνια.

Η ίδια έχει μεγαλώσει το παιδί ως πραγματική μητέρα. Λόγω της ενηλικίωσής του πρέπει να διεκδικήσει τη δικαστική συμπαράσταση του παιδιού, το οποίο όμως κάνει και η διοίκηση του ιδρύματος Άγιος Δημήτριος όπου νοσηλεύεται το παιδί καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, επικαλούμενο την ηλικία της κ. Τέτη.

«Με την πρόεδρο δεν είχα ποτέ προσωπικά. Με το περσινό lockdown είχα να δω το παιδί μου από τον Μάρτιο και τον πήρα τον Αύγουστο. Τους δίνουν χάπια εκεί. Δεν μπορούσε να περπατήσει, τον πήγαμε στο γιατρό. Είχα μάθει ότι πάθαινε επιληπτικές κρίσεις. Έκανα αναφορές να μάθω τι γίνεται, δε μου απαντούσε κανείς», εξήγησε η κ. Τέτη.

«Το παιδάκι το πήρα πέντε μηνών. Για 12 χρόνια είχα συγχρόνως δύο παιδιά, ένα κορίτσι από την Αφρική και αυτόν. Το κορίτσι το πήρε η μητέρα το και έφυγαν στη Γαλλία, αλλά το αγόρι το κράτησα. Οι γιατροί μου είχαν πει να μην τον κρατήσω γιατί δε θα είχε βελτίωση. Όμως είχε μεγάλη βελτίωση και εξέλιξη. Έμαθε να μιλάει, να περπατάει», συνέχισε η ίδια.

«Τώρα κίνησα τη διαδικασία για τη δικαστική συμπαράσταση, λόγω ενηλικίωσης του παιδιού. Και η κυρία πρόεδρος, ζητάει να γίνει το ίδρυμα Άγιος Δημήτριος ο δικαστικός συμπαραστάτης, καθώς επικαλείται ότι μεγάλωσα και δεν θα μπορώ να ανταποκριθώ στις διαδικασίες. Την κυρία αυτή την είχα επισκεφθεί στο γραφείο της για έλλειψη προσωπικού στο ίδρυμα. Και άρχισε από τότε η αντιπάθεια. Σε ένα συμβούλιο που είχε γίνει, όπου βρέθηκα και εγώ, αναφέρθηκα στα ακίνητα των δωρητών, και το τι γίνονται. Πιστεύω ότι αυτός ήταν ο λόγος που με εκδικούνται», ανέφερε η κ. Τέτη.

Στην εκπομπή μίλησε για το θέμα και η πρώην δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου Ανάδοχων γονέων και εθελοντών, Ελένη Γεώργαρου.

«Όταν ένα παιδί ενηλικιώνεται και έχει προβλήματα υγείας ή αναπηρία, τότε μπορεί μέσω του εισαγγελέα είτε ο γονέας του, είτε το τέκνο, είτε ο σύζυγος να ζητήσει τη δικαστική συμπαράσταση. Στην πραγματικότητα είναι η επιμέλεια αυτού του ανθρώπου όταν ενηλικιώνεται. Η κυρία Νάκου δεν είχε κανένα δικαίωμα να ζητήσει τη δικαστική συμπαράσταση του 18χρονου», εξήγησε η κ. Γεώργαρου.

«Η κ. Τέτη έχει την αναδοχή του παιδιού από το 2004, και από το 2013 έχει και την επιμέλειά του. Κινήθηκαν διαδικασίες για να χάσει την επιμέλεια και να έχει τη δυνατότητα η διοικήτρια να στερήσει την επικοινωνία της μητέρας, γιατί περί μητέρας πρόκειται, με το παιδί. Η κ. Τέτη τής είναι ενοχλητική και θέλει να μην παρεμβαίνει σε αυτά που γίνονται στο ίδρυμα», πρόσθεσε η ίδια.