Κιβωτός του κόσμου: Αγνώριστος με μακριά μαλλιά ο π. Αντώνιος στα Δικαστήρια

Η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή χαμογελαστή και ο π. Αντώνιος σοβαρός, ανέκφραστος μπροστά της, με την εικόνα του να έχει αλλάξει.

Ο πατέρας Αντώνιος επανεμφανίζεται μπροστά στις κάμερες με πιο μακριά μαλλιά, με το βλέμμα του διαρκώς βλοσυρό και τις κινήσεις του προσεγμένες. Είναι η πρώτη εμφάνιση του ιδρυτή της Κιβωτού περίπου 1,5 χρόνο μετά την απόφασή του να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όταν οι καταγγελίες για την αθέατη όψη της οργάνωσης άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη και την υπόθεση να μπαίνει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.

Αλλαγμένη και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή. Το πρωί στα δικαστήρια, δεν θύμιζε σε τίποτα τη γυναίκα που δεν μπορούσε να κρύψει τον θυμό και τον εκνευρισμό της, μπροστά στις κάμερες.

Ένα και πλέον χρόνο μετά από αυτές τις σκηνές έδειχνε ευδιάθετη και άπλωνε το χέρι για να χαιρετήσει ορισμένους από εκείνους που βρίσκονταν κοντά της. Ούτε και εκείνη όμως θέλησε το πρωί να κάνει δηλώσεις.

Ο ιδρυτής και επί σειρά ετών επικεφαλής της Κιβωτού επρόκειτο να δικαστεί για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που αφορούσαν σε σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών, με σκληρή εργασία, ξυλοδαρμούς και απειλές. Η δίκη όμως διακόπηκε για τις 4 Απριλίου, καθώς ένας εκ των δικηγόρων του πατρός Αντωνίου επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας.

Εκτός από τον πατέρα Αντώνιο, κατηγορούμενοι στη δίκη είναι 7 ακόμη πρώην συνεργάτες του, στην Κιβωτό. Ο άλλοτε επικεφαλής τους, φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε απλές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες παιδιών.

Οι καταγγελίες παιδιών που ζούσαν σε δομές της Κιβωτού, μπήκαν στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης πριν από ένα και πλέον χρόνο. Όταν μια σειρά από στόματα που έμεναν κλειστά, άρχισαν να ανοίγουν.

Εκτός όμως από τις καταγγελίες τροφίμων, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, είναι ποινικά ελεγχόμενοι για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι «μεταμορφώσεις» στο πέρασμα των χρόνων

Στις αρχές του 21ου αιώνα όταν ο ίδιος και η πρεσβυτέρα έφταναν από την Χίο στην Αθήνα και προχωρούσαν στην ίδρυση της «Κιβωτού», οι τηλεοπτικές εμφανίσεις ήταν σπάνιες και το πνεύμα στις ομιλίες του διαφορετικό.

Είναι τα χρόνια των υποσχέσεων που προκαλούν θαυμασμό. Τα χρόνια που όπως έλεγε ξόδευε από το υστέρημά του.

Με το πέρασμα των χρόνων η Κιβωτός μεγαλώνει και απλώνεται εκτός Αθηνών. Ο πατέρας Αντώνιος αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα για τα οικονομικά. Να πάρει μέρος σε αφιερώματα για την πορεία της Κιβωτού. Και να ξεκαθαρίσει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο σε όλες τις δομές.

Ο ιερέας που ξεκίνησε όπως έλεγε φτωχός «φράγκο δεν είχα όταν ξεκίνησα», είπε δηλώσει χαρακτηριστικά, βρέθηκε το 2022 με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και η σύζυγός του, με τραπεζικές θυρίδες.

Ο πατέρας Αντώνιος δείχνει να άλλαξε στο πέρασμα των χρόνων. Βρέθηκε στο μικροσκόπιο μεγάλης έρευνας και πλέον καλείται να δώσει απαντήσεις και για τα οικονομικά τα χρόνια που είχε το γενικό πρόσταγμα στην Κιβωτό, ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.