Κιβωτός του Κόσμου: Μυστήριο με τις διπλές βαφτίσεις – Παρουσίαζαν πλαστά χαρτιά

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Με πρώην τροφίμους και εργαζομένους να βγαίνουν συνεχώς και να μιλούν για όσα έχουν βιώσει μέσα στην Οργάνωση, με την οικονομική αστυνομία να ξεσκονίζει για τα καλά όλα τα μέλη του ΔΣ αλλά και την «Κιβωτό», στο προσκήνιο έρχονται τώρα οι παράνομες βαφτίσεις παιδιών που γίνονταν στις δομές.

Και το όνομα αυτών…

Από τις ομαδικές βαπτίσεις στην Πωγωνιανή της Ηπείρου τα καλοκαίρια του 2015 και 2016, στις σοβαρές καταγγελίες των τελευταίων ημερών για παιδιά που ενώ είχαν ήδη χριστιανικό όνομα, ο επικεφαλής της «Κιβωτού» με τους συνεργάτες του τα βάπτιζαν ξανά δίνοντάς τους νέο όνομα, πολλές φορές χωρίς να έχουν ερωτηθεί και χωρίς να το θέλουν.

Όπως καταγγέλλει μητέρα 3χρονου αγοριού στο MEGA:

«Ουσιαστικά έδωσαν στο παιδί ένα άλλο όνομα, με ψευδή δήλωση ενώ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή το πού βρίσκομαι. Το βάφτισαν ‘Γεώργιος’ και ακόμα αυτό το όνομα έχει μείνει. Έχει θέματα μπορεί και να οφείλεται και σε αυτό γιατί φωνάζοντάς τον ‘Μιχάλη’ μετά έγινε ‘Γιώργος’, έχει διάφορα προβλήματα ψυχολογικά γιατί είναι σαν διχασμένη προσωπικότητα πολλές φορές».

Τα όσα περιγράφει αποκλειστικά στο MEGA μητέρα, τα παιδιά της οποίας φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό», είναι πρωτοφανή. Καταγγέλλει ότι κοινωνική λειτουργός εμφανίστηκε στον εισαγγελέα με ψεύτικα χαρτιά με το πρόσχημα ότι η ίδια ήταν εξαφανισμένη, προκειμένου να βαφτιστεί το τότε 3 ετών παιδί της με άλλο όνομα.

«Διάβασα κάποια στιγμή εγώ το χαρτί και έλεγε το όνομά της (σ.σ. της κοινωνικής λειτουργού). Είχε γράψει ακριβώς ότι έχει εξαφανιστεί η μητέρα, δεν ξέρουνε πού βρισκόμαστε και πρέπει να βαφτιστεί ο μικρός».

Κι όπως φαίνεται η περίπτωση αυτή δεν ήταν και η μοναδική.

Δεν έβρισκε τα παιδιά στο νοσοκομείο

Εθελόντρια της «Κιβωτού του Κόσμου» περιγράφει την αγωνία που έζησε όταν έψαχνε παιδιά της δομής που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο και οι υπεύθυνοι δεν τα έβρισκαν επειδή όπως λέει η ίδια, στα χαρτιά είχαν άλλο όνομα από εκείνο που τα φώναζε όλο το διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Γεώργιος, ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει:

«Έχουμε ενδείξεις, καταγραφές, ότι υπήρξαν βαπτίσεις σε παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα. Έχει κληθεί η ‘Κιβωτός του Κόσμου’ να απαντήσει με ποια νομική μορφή γινόταν αυτό».

Στη σειρά για τη βάπτιση

Ο πατέρας Αντώνιος ήταν συνήθως το κεντρικό πρόσωπο στις ομαδικές βαπτίσεις στην Πωγωνιανή, με παιδιά να μπαίνουν με τη σειρά σε ένα βαρέλι – κολυμπήθρα.

Κανείς τότε δεν έμπαινε στη διαδικασία να υποψιαστεί ότι κάποια από αυτά τα παιδιά που περίμεναν να βαπτιστούν, ντυμένα ομοιόμορφα, ίσως και να ήταν ήδη βαπτισμένα.

Τα ίδια ήταν αμίλητα και οι καλεσμένοι χειροκροτούσαν.

Ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και τα υπόλοιπα άτομα στην ηγετική πυραμίδα της ‘Κιβωτού’ που ξηλώθηκαν, δεν έχουν τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Η έρευνα ωστόσο προχωρά και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται οι πρώτες απαντήσεις.