Το “κεφάλι” της ΜΚΟ, “Κιβωτός του Κόσμου”, πατήρ Αντώνιος, υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, και ξεκίνησε τη δράση του στον Κολωνό το 1998, μία περιοχή που θεωρητικά τότε ήταν μία αρκετά υποβαθμισμένη.
Κιβωτός του Κόσμου: Από την αρχή της πορείας του, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα της “Κιβωτού του Κόσμου”, ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά που καθημερινά βρίσκονταν στις πλατείες και όχι στα σχολεία και που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.
Έτσι, βρήκε έναν τρόπο να πλησιάσει αυτά τα παιδιά: το μπάσκετ, με το οποίο προσπάθησε να έρθει κοντά τους ως άνθρωπος και να τα δεχτεί όπως είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.
Με τη βοήθεια της συζύγου του, Σταματία Γεωργαντή, άρχισαν μία δράση φιλανθρωπίας για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, και στη συνέχεια ακολούθησαν περισσότεροι εθελοντές, αφού είχαν “γνωρίσει” τον ιερέα.
Ο πατήρ Αντώνιος, δημιούργησε την “Κιβωτό του Κόσμου” το 1998 με σκοπό να μειώσει σε ένα βαθμό τη φτώχεια, με τη συμβολή των κατοίκων, αρχικά του Κολωνού, προσφέροντας ρούχα, χρήματα και τροφή, ενώ δάσκαλοι έκαναν μαθήματα στα παιδιά και έτσι άρχισε να επεκτείνεται η δράση του.
Έπειτα, αφού αυξήθηκαν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, πήραν την απόφαση να μετατρέψουν ένα παλιό καφενείο της περιοχής σε μία στέγη για την “Κιβωτό”, με αρχικό σκοπό να βοηθήσει τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, να μη χάσουν επαφή με το σχολείο και να το τελειώσουν.
Ο ίδιος, δήλωσε στην ιστοσελίδα της “Κιβωτού”:
“Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο. Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη”.
Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, έχει βραβευτεί για τη δράση και το έργο του με το “Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018″ από το Ευρωκοινοβούλιο. Το γεωργικό σχολείο της “Κιβωτού” στο Βόλο, βραβεύτηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο GENE Global Education, λόγω ενός παιδαγωγικού και θεραπευτικού προγράμματος, το οποίο αφορά την επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών.