Κιβωτός του Κόσμου: Τα πρόσωπα που είναι στο κάδρο – Άδειασε τις θυρίδες η πρεσβυτέρα

Τζίρους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ είχε η Κιβωτός του Κόσμου τα τελευταια πέντε χρόνια σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της οικονομικής αστυνομίας που κάνει «φύλλοι και φτερό» τα οικονομικά της δομής ενώ οι τζίροι από δωρεές έφταναν και τα 6 εκατομμύρια το χρονο. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα όσον αφορά τις κακοποιητικές συμπεριφορές από υπαλλήλους των δομών σε νυν και πρώην τρόφιμους ενώ στην επιφάνεια έρχονται και νέες καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας, αναμένεται να ελέγξουν όλα τα παραρτήματα της Κιβωτού του Κόσμου ανά την Ελλάδα, «ξεσκονίζοντας» τους λογαριασμούς πρώην μελών του οικονομικού συμβουλίου αλλά και υπαλλήλων ώστε να διαπιστώσουν αν είχαν κι άλλα πρόσωπα πρόσβαση στα ταμεία. Επιπλέον, αναμένεται να ανοιχτούν σύντομα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και λοιπών συγγενών για να ελεγθούν οι εισροες και εκροες χρηματων καθώς και οι παραλήπτες τους.

Παράλληλα, ερευνάται από τις αρχές αν υπήρχε κακοδιαχείριση των οικονομικών ενώ έχουν σταλεί αιτήματα και στις τράπεζες ώστε να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να ελεγχθεί αν υπάρχουν εικονικές ροές χρημάτων.

Ήδη, από τις αρχές της εβδομάδας βρίσκεται σε εξέλιξη η ενδελεχής έρευνα των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας στη δομή της Κιβωτού στον Κολωνό, ενώ σειρά θα πάρουν όλες οι υπόλοιπες, όπως εκείνες της Χίου, της Καλαμάτας, της Πωγωνιανής.

Επιπλέον, έρευνα πραγματοποιείται για να διαπιστωθεί κατά πόσο είχαν άδεια λειτουργίας οι δομές καθώς υπάρχουν αναφορές πως η δομή της Καλαμάτας και της Πωγωγιανής δεν είχαν αδειοδοτηθεί.

Έφοδος στη δομή της Χίου
Συγκεκριμένα στη δομή της Χίου το πρωί σήμερα μετέβη εκτάκτως κλιμάκιο αστυνομικών της υποδιεύθυνσης ασφαλείας του νησιού στις εγκαταστάσεις στο Αίπος της Χίου έπειτα από πληροφορία που έλαβε ότι εξαφανίζονταν έγγραφα.

Αμέσως πραγματοποιήθηκε έκτακτος έλεγχος όπου η αστυνομία συνέλεξε φακέλους με οικονομικά στοιχεία της δομής οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στην Αθηνα.

Άδειασε τη θυρίδα η πρεσβυτέρα
Την ιδια ώρα, ακόμα μία περίεργη κίνηση καταγράφηκε από την πρεσβυτέρα η οποία σύμφωνα με το ΣΚΑΪ εκείνη ήταν που άδεισε τη θυρίδα σε υποκατάστημα τράπεζας. Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε προ 48 ωρών και φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού του Κόσμου.

Μάλιστα, στην συγκεκριμένη τράπεζα η Κιβωτός του Κόσμου φέρεται να διατηρούσε λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Και τρίτη καταγγελία πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης
Κι ενώ η οικονομική αστυνομία συνεχίζει τους ελέγχους, οι καταθέσεις μαρτύρων, παιδαγωγών, εθελοντών, πρώην και νυν εργαζομένων συνεχίζονται με μια νέα, την τρίτη, περίπτωση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου παιδιού από την Κιβωτό του Κόσμου να εξετάζουν εξονυχιστικά οι εισαγγελείς Ανηλίκων.

Η υπόθεση, που αφορά ανήλικο φερόμενο ως θύμα, φαίνεται να προέκυψε από κατάθεση πρώην εργαζόμενου σε δομή της Κιβωτού και έχει ήδη ενεργοποιήσει την Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να διασταυρωθεί η καταγγελία και να εντοπιστεί και να πειστεί να προσέλθει στην Δικαιοσύνη το παιδί για το οποίο έγινε συγκεκριμένη αναφορά.

Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων έχουν λάβει καταθέσεις από αρκετούς μάρτυρες, περίπου 12, συλλέγοντας κάθε στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να ξεκλειδώσει τις επόμενες κινήσεις τους για την γρήγορη διερεύνηση της υπόθεσης της ΜΚΟ. Οι περισσότερες πάντως καταγγελίες επιβεβαιώνουν τις κακοποιήσεις παιδιών.

Σήμερα Πέμπτη την πόρτα της Εισαγγελίας Ανηλίκων πέρασαν προκειμένου να καταθέσουν δύο πρώην εργαζόμενοι ως παιδαγωγοί σε δομές της οργάνωσης, την ίδια ώρα που οι δύο εισαγγελείς ενημερώθηκαν από πρόσωπα από το περιβάλλον του πατρός Αντώνιου ότι ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ΜΚΟ είναι στην διάθεση της Δικαιοσύνης.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες τροφίμων για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες
Οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές «πέφτουν βροχή».

«Εγώ επειδή δεν καθόμουν φρόνιμος και επειδή φοβόμουν το σκοτάδι με έβαζαν σε μια αποθήκη με κλειστό φως μέχρι να ηρεμήσω. Όλοι οι λόγοι είναι επειδή δεν τους ακούγαμε. Οι σφαλιάρες και τα χαστούκια που μερικές φορές μας έδιναν. Σε ένα φίλο μου πήγε ένας παιδαγωγός και του είχε μαυρίσει το μάτι» αναφέρει ένας πρώην τρόφιμος της Κιβωτού στο ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, πρώην εργαζόμενος από τη δομή του Βόλου καταγγέλλει οτι παιδαγωγοί που έχουν κακοποιήσει παιδιά παραμένουν στην δομή. «Αυτη τη στιγμή προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά να λένε καλά λόγια για τον πατέρα Αντώνιο. Θυμήθηκαν τώρα μετά από μήνες να βάλουν δύο παιδιά με τις οικογένειες και να πουν ότι είναι καλά και περνάνε καλά. Και δίπλα τους στο ένα ήταν ο Π.Ν που κατηγορείται που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίοιυ που χτυπούσε τα παιδιά. Και στον άλλο δίπλα ο Α.Ι. Και έβαλαν τα παιδιά να πάρουν στα αδέρφια τους να πουν ότι είναι όλα καλά. Αυτοί που διόκονται συνεχίζουν να είναι μέσα στις δομές. Αυτό το κλίμα φόβου στα παιδιά υπάρχει ακόμα».

Συγγενής πρώην τρόφιμου μιλώντας στο ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι προχώρησε σε καταγγελία για κακοποιητικές συμπεριφορές πριν από επτά χρόνια.

«Είτε με τηλεφωνική προσπάθεια ή με επισκέψεις δεν μας άφηναν να δούμε το παιδί. Εγώ από την επαρχία είχα φέρει ήδη ρουχισμού. Με έβλεπε με κάποια απαξίωση η κοινωνική λειτουργός και κάποια στιγμή γυρίζει και μου λέει “αν έχετε κανέναν σπιτάκι να μας γράψετε, εντάξει”» καταλήγει.