«Κλειδώνουν» τα Έκτακτα μέτρα – Τι λεφτά θα πάρετε τις επόμενες ημέρες

Έκτακτα μέτρα: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει λεφτά ενόψει εκλογών – Τα μέτρα που φαίνεται να κλειδώνουν – Δεν θα έρθει νέο Fuel Pass

Νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών εξετάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα πριν το Πάσχα.

Εκτός από το Market Pass, το οποίο έχει ήδη κλειδώσει, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση να αναφέρει ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 20 Φεβρουαρίου για τις αιτήσεις, ενώ τα ποσά θα είναι από 22 έως 100 ευρώ κατά περίπτωση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε μία νέα «επιταγή ακρίβειας», ένα έκτακτο «δώρο Πάσχα» σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους, με ειδική μέριμνα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν καμία αύξηση στις αποδοχές τους, λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς.

Από την άλλη δεν προβλέπεται νέο Fuel Pass, ενώ σε ό,τι αφορά το έκτακτο «επίδομα Πάσχα», αυτό αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ΑμεΑ και μακροχρόνια ανέργους, που δεν λαμβάνουν όμως κάποια επιδότηση.

Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 250 έως 300 ευρώ.

Κριτήρια

• Ετήσιο Εισόδημα 2021 – Ακίνητα 2022

Για τους συνταξιούχους που δεν έχουν δει καμία αύξηση στην τσέπη σχεδιάζεται έξτρα παροχή, ως επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο υπάρχει η σκέψη να δοθεί σε 910.000 συνταξιούχους.

Για όσους δεν έλαβαν στην τσέπη την αύξηση του 7,75%, σχεδιάζεται κλιμακωτό επίδομα, που είναι πιθανό να έχει 4 κλίμακες από 100 έως 400 ευρώ.

Υψηλότερο επίδομα: Χαμηλότερες συντάξεις

Μικρότερο επίδομα: Υψηλότερες συντάξεις

Έκτακτα μέτρα: Όλα τα δεδομένα για το Market Pass

Η πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι ανοίγει στις 20 Φεβρουαρίου. Μέχρι πότε θα μπουν τα χρήματα και μέχρι πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν οι δικαιούχοι.

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του Market Pass βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 20 Φεβρουαρίου. Όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τα χρήματα θα κατατεθούν στους δικαιούχους μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί το 100% του ποσού αν έχει επιλεγεί η καταβολή σε άυλη κάρτα και το 80% αν έχει επιλεγεί ο τραπεζικός λογαριασμός. Αν πρόκειται για άυλη κάρτα θα κατατεθούν δύο μήνες, Φεβρουάριος και Μάρτιος, αν πρόκειται για λογαριασμό θα κατατεθούν τρεις μήνες. Κάθε μήνα θα προστίθεται το ποσό στην άυλη κάρτα. Δεν χρειάζεται να παρουσιαστούν αποδείξεις, μπορούν τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν όποτε θέλει ο πολίτης.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης, στην άυλη κάρτα αν δεν γίνει χρήση μέσα στους δύο μήνες δεν χάνεται το ποσό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τον Απρίλιο. Όταν φτάσουμε στο τέλος του εξαμήνου, θα δοθεί μια παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου για τη χρησιμοποίηση των χρημάτων. Όσοι έχουν τα χρήματα στην άυλη κάρτα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και στις λαϊκές αγορές σε όσους εμπόρους διαθέτουν POS.

Το Market Pass μπορεί να λειτουργήσει στις λαϊκές αγορές, καθώς οι παραγωγοί και οι έμποροι έχουν πλέον POS.

Πώς λειτουργεί – Πόσα κερδίζετε

Με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Μέσω της εφαρμογής, κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως η κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

Έκτακτα μέτρα: Πώς θα κάνετε την αίτηση για το Market Pass

Είσοδος στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr.
Με τους κλειδάριθμους taxisnet γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου.
Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Στη συνέχεια:

Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διορθώσεις επιτρέπονται στην αίτηση αλλά με ημερομηνία λήξης.

Ειδικότερα:

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην αίτηση τους το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Μαρτίου, μπορούν να κάνουν διορθώσεις έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.

Market Pass: Σε ποια καταστήματα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε

  • Σούπερ μάρκετ
  • Αρτοποιεία
  • Παντοπωλεία
  • Κρεοπωλεία
  • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
  • Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Έκτακτα μέτρα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Περίπου 8.400.000 ωφελούμενοι ή περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, ώστε να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και με το εάν θα επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση μέσω ψηφιακή κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

-Ad-