«Κλείδωσαν»: Τα 3 νέα μέτρα πριν το γενικό lockdown

Eνα ακόμη κρίσιμο σημείο στο πεδίο της επιδημίας καλείται να διανύσει η Ελλάδα προτού μπει στο ναρκοθετημένο σημείο της ταυτόχρονης κυκλοφορίας κορονοϊού και εποχικής γρίπης.

Η διάνυσή του θα είναι επιτυχής εάν αποφευχθούν n εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η εφαρμογή του ύστατου μέτρου του lockdown στη χώρα.

Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων από την περασμένη Τρίτη και τα 3.500 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν πανελλαδικά μέσα σε λίγα 24ωρα ενεργοποίησαν νέο πλέγμα μέτρων.

Τα δύο πρώτα από αυτά βάζουν σε κλοιό προστασίας τους νέους οι οποίοι σε αυτή τη φάση είναι εκείνοι που οδηγούν την επιδημία στη χώρα. Πρόκειται για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και για την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα από 00.30 έως 05.00.

Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», στοχευμένα πάντοτε ανάλογα με τη ρίζα του προβλήματος που εντοπίζουν και θέλουν να χτυπήσουν οι αρμόδιοι Για παράδειγμα σε αυτή τη φάση ρίζα είναι τα άτομα νέας και παραγωγικής ηλικίας. Το καλοκαίρι ήταν όσοι εισέρχονταν στη χώρα για τουρισμό ή για εργασία.

Σε επόμενη φάση πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρημένες περιοχές και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορονοϊού τρία ακόμη μέτρα:

α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα και

γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Πληροφορίες: Πρώτο Θέμα