«Κλείδωσε»: Έτσι θα γίνει η άρση μέτρων – Οι 11 «σταθμοί»

Επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει σε ένα βασικό στοιχείο, ότι η πορεία εξόδου από το πεδίο των περιορισμών θα γίνει με προσεκτικά, σταδιακά και ελεγχόμενα βήματα.

Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Ο χρόνος για την πορεία εξόδου από το πεδίο των περιορισμών έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα, όπως γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Η στρατηγική εξόδου από το πεδίο των μέτρων στη χώρα μας περιλαμβάνει σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά δύο οδικούς άξονες. Ο ένας είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνον που οδήγησε σε αυτό το πεδίο των περιοριστικών μέτρων αλλά με αντίθετη κατεύθυνση. Ο άλλος άξονας έχει διαφορετική χάραξη από εκείνον που οδήγησε στα μέτρα αλλά οδηγεί εκτός του περιοριστικού πεδίου.

Στην Ελλάδα οι σταθμοί του πρώτου οδικού άξονα ήταν πέντε με πρώτο σταθμό το κλείσιμο σχολείων, επόμενο το κλείσιμο εκκλησιών, στη συνέχεια των κλειστών και ανοιχτών δημόσιων χώρων, των εμπορικών καταστημάτων και πέμπτο σταθμό τον περιορισμό μετακινήσεων.

Από το τέλος της διαδρομής αυτής σχεδιάζεται να ξεκινήσει η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Δηλαδή να αρθούν πρώτα οι περιορισμοί σης μετακινήσεις, στη συνέχεια να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, μετά οι κλειστοί και ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, οι εκκλησίες και τέλος τα σχολεία. Η διάρκεια της διαδρομής σε αυτό τον άξονα σίγουρα δεν θα διαρκέσει 13 ημέρες όσο διάστημα δηλαδή απαιτήθηκε για να διανυθεί η διαδρομή την πρώτη φορά.

Η άρση των μέτρων θα γίνει με την εξής σειρά:

1) Καταστήματα εστίασης
2) Καταστήματα λιανικού εμπορίου
3) Μερική άρση της απαγόρευση μετακινήσεων
4) Δικαστήρια – Υποθηκοφυλακεία
5) Κομμωτήρια – Κέντρα αισθητικής
6) Εμπορικά κέντρα
7) Ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την Ελλάδα
8) Κινηματογράφοι – Θέατρα
9) Σχολεία
10) Κέντρα διασκέδασης
11) Ταξίδια στο εξωτερικό