«Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown – Η απόφαση για μετακίνηση εκτός νομού

Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown. Ανακοινώσεις από Χαρδαλιά…

Οι λοιμωξιολόγοι, που αναμένεται αύριο να συζητήσουν για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, το οποίο όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε σχέση με άλλους τομείς, περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και βάσει αυτών θα προχωρήσουν σε αποφάσεις.

Όπως αποκάλυψε πάντως ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπάρχει ανησυχία μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου κάνοντας λόγο για λελογισμένο κίνδυνο.

Είπε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

«Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Παρασκευής και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Εξαδάκτυλος αρκέστηκε να πει πως «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία».

Προειδοποίησε πως «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες», υπογραμμίζοντας πως βλέπουμε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά «με βασανιστικά αργούς ρυθμούς».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δίνοντας ένα στίγμα των μέτρων που θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα και μέχρι η επιδημία να υποχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τόνισε χθες ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει τη νύχτα.

Όπως εξήγησε, με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό.

Με βάση τα παραπάνω είναι δεδομένη η απόφαση για παράταση του lockdown τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ενώ με αγωνία αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις Χαρδαλιά για το αν θα τεθούν σε σκληρή καραντίνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν αύξηση των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες ημέρες.

Η απόφαση για μετακίνηση εκτός νομού

Για την 1η ή τις 7 Φεβρουαρίου τοποθετείται- εκτός απροόπτου- η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτραπούν στις 7 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι ίσως τότε ανοίξουν και τα χιονοδρομικά.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους του κλάδου, τονίστηκε ότι έχει ήδη χαθεί το 50% της φετινής σεζόν. Όπως τούς είπε ο υπουργός εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν και σημείωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ταυτόχρονα και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών με την είσοδο ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.