«Κλείδωσε» η παράταση του lockdown – Η μόνη προϋπόθεση για άρση

«Βράζει» η Αττική από τα κρούσματα του κορονοϊού.

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε η χθεσινή εφημερία σε Ευαγγελισμό και Αττικόν. Ασθενοφόρα μετέφεραν συνεχώς ασθενείς και δεκάδες πολίτες κατέφευγαν με ύποπτα συμπτώματα στα επείγοντα.

Ρεκόρ εισαγωγών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. 60 για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας και με πολλά ύποπτα περιστατικά να βρίσκονται εν αναμονή αποτελεσμάτων.

Γεμίζουν τα νοσοκομεία

152 ασθενείς με κορονοϊό εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία της Αττικής. 39 στο Αττικόν που εφημέρευε, 28 στο Σισμανόγλειο και άλλα 21 άτομα αντιμετωπίζονται ως ύποπτα περιστατικά.

Στο Σωτηρία που δεν εφημέρευε μπήκαν 25 ασθενείς ενώ η εντατική γέμισε, καθώς και τα 84 κρεβάτια είναι γεμάτα. Ερυθρός Σταυρός και Θριάσιο εφημερεύουν σήμερα, με το νοσοκομείο της δυτικής Αττικής να ανοίγει νέες κλινικές για να περιθάλψει περιστατικά κορονοϊού.

Η αγωνία για τις επόμενες εφημερίες είναι έντονη καθώς καλύφθηκαν και τα επιπλέον κρεβάτια εντατικής θεραπείας που δόθηκαν λίγες μέρες πριν.

Παράταση «δείχνουν» οι εισαγωγές

Η λήξη του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου περνάει από τα νοσοκομεία.

Πριν οι λοιμωξιολόγοι επιστρέψουν τα κλειδιά της πόλης θα πρέπει εισαγωγές και διασωληνωμένοι να μειωθούν.

Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, έστω και με clik away, κάτι που δεν βρίσκει αντίθετους του επιδημιολόγους, αν τα στοιχεία βέβαια το επιτρέπουν.

Βασική προϋπόθεση είναι η άμυνα του συστήματος Υγείας να αντέξει. Νέα κρεβάτια διατίθενται καθημερινά όμως καλύπτονται μέσα σε λίγα 24ωρα. Η εβδομάδα αυτή θα κρίνει αν ο Μάρτιος βρει την Αττική ακόμη σε lockdown.

Σαρηγιάννης: Αν θέλουμε να ανοίξουμε, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εφαρμογή των μέτρων έχει 22% λιγότερη απόδοση σε σχέση με τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν και εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown.

«Υπάρχει ένα θέμα εφαρμογής των μέτρων με μεγαλύτερη σύνεση από εμάς. Αν θέλουμε να ανοίξουμε, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στο Mega.

Για τις επόμενες αποφάσεις, τόνισε πως είναι νωρίς να απελευθερωθούν οι «κόκκινες περιοχές», σημειώνοντας ότι θα είναι πρόβλημα αν ανοίξουν από 1η Μαρτίου οι δραστηριότητες, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.

«Θα πρέπει να ανοίξει πρώτα το εμπόριο με click away και στη συνέχεια τα σχολεία» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα λύκεια.