«Κλείδωσε» η συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra – Στα σχοινιά οι Τούρκοι

Με την αποστολή πολεμικών πλοίων απαντά ο Εμανουέλ Μακρόν στην αναμέτρηση με την Τουρκία για τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η νέα ελληνογαλλική «εταιρική στρατηγική σχέση», στην οποία αναφέρθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ε. Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων, αμέσως μετά την ενενηντάλεπτη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας την Τετάρτη, αποσκοπεί στην υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου από τη Γαλλία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά κυρίως στην προστασία των μείζονος σημασίας γαλλικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, όπου παράλληλα το Παρίσι επιθυμεί να ανακτήσει τη χαμένη του επιρροή, βασιζόμενο σε παραδοσιακούς συμμάχους-στηρίγματα που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί στρατηγικά.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας «εταιρικής στρατηγικής σχέσης», θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα από τις ηγεσίες Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με την «Real News».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία προετοιμάζεται για μια μόνιμη συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις η οποία θα περιλαμβάνει την παρουσία πολεμικών πλοίων, μαχητικών Rafale και ειδικών επιχειρησιακών μονάδων, όπως και συνεχείς ναυτικές ασκήσεις. Αλλωστε, δεν είναι τυχαία η μόνιμη πλέον παρουσία μιας γαλλικής φρεγάτας FREMM, που θα περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο και θα ενημερώνει έγκαιρα το ελληνικό και το γαλλικό Πεντάγωνο για τις εξελίξεις και τις ενδεχόμενες απειλές στην περιοχή, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα γαλλικά συμφέροντα από Γάλλους αξιωματούχους.

Παράλληλα, εξετάζεται και πρόταση για μεταστάθμευση γαλλικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με στόχο να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Mirage.

Επικερδής θα είναι για τα γαλλικά συμφέροντα και η πώληση αμυντικού εξοπλισμού. Οπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι στενό το «μαρκάρισμα» που γίνεται στην ελληνική ηγεσία για την επίτευξη της συμφωνίας εξαγοράς φρεγατών τύπου Belharra, η οποία θα αποφέρει σε πρώτη φάση στα γαλλικά κρατικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Αμυνας θεωρούν δεδομένο πως η συμφωνία έχει κλείσει. Αλλωστε, όπως τόνισαν και ελληνικές κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη, το πολιτικό και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο, ώστε η διαδικασία της αγοραπωλησίας να είναι «government to government», που θα τη διέπει μια διαφανής σχέση.

Στα σχοινιά η Τουρκία

Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας η οποία περιλαμβάνει την παρουσία πολεμικών πλοίων, μαχητικών Rafale και ειδικών επιχειρησιακών μονάδων, όπως και συνεχείς ναυτικές ασκήσεις αλλά και η μόνιμη πλέον παρουσία της γαλλικής φρεγάτας FREMM, που περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία για εξαγορά φρεγατών τύπου Belharra, έχουν οδηγήσει στα «σχοινιά» την Τουρκία.

Άλλωστε το γεγονός πως η Άγκυρα απέστειλε το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο εκμεταλλεύεται η γαλλική Total με την ιταλική ΕΝΙ, περιγράφεται ως έμμεση πλην σαφής απάντηση της Τουρκίας προς αυτή τη διπλωματική στάση της Γαλλίας.

Περισσότερα στην εφημερίδα «Real News»