«Κλείδωσε» το επίδομα επιστημόνων – Τι ισχύει για δάνεια με εγγυήσεις δημοσίου

Τηλεδιάσκεψη είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Από την τηλεδιάσκεψη προέκυψαν αποφάσεις για το επίδομα των επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, το επίδομα αφορά γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, μηχανικούς, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους και λογιστές και προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι η μείωση των εσόδων, την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το ποσό θα είναι στα 400 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω σχολίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μαννέ. Σύμφωνα με την κυρία Μαννέ, οι συγκεκριμένοι κλάδοι που θα λάβουν το επίδομα επιστημόνων, δεν έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή, οπότε μια ενίσχυση εν μέσω όλης αυτής της δυσκολίας είναι πολύ σημαντική.

Μία δεύτερη ευκαιρία δίνει το υπουργείο στους φορολογούμενους που πήραν δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου και δεν κατάφεραν να τα εξυπηρετήσουν, να μπουν στη σχετική ρύθμιση. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Απριλίου και βασική προϋπόθεση είναι η πληρωμή της πρώτής δόσης μέσα σε τρεις ημέρες από τη στιγμή που θα γίνει η αίτηση και η υποχρεωτική ρύθμιση όλων των ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου. Η πληρωμή των δόσεων πρέπει να είναι συνεχόμενη.

Σύμφωνα με την κυρία Μαννέ, για να υπάρχει εισπραξιμότητα, είναι σημαντική η διαγραφή των υπέρογκων τόκων και προσαυξήσεων. Το πρόβλημα θα λυθεί αν γίνει εστίαση στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αποπληρώσει ο κάθε οφειλέτης.