Μέχρι πότε – «Κλείδωσε» το lockdown ακορντεόν: Τι «δείχνει» η δήλωση Μητσοτάκη

Προς το καλοκαίρι η επιστροφή στην κανονικότητα εκτιμά ο Κ. Μητσοτάκης. Στο τραπέζι η στρατηγική του lockdown «ακορντεόν».

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για τους καταναλωτές που παραβιάζουν το 2ωρο για τις αγορές.

Οι εικόνες συνωστισμού στην αγορά προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς το άνοιγμα του λιανεμπορίου μαζί με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων αποτελούν μεγάλο στοίχημα στη μάχη για να μην υπάρξει αναζωπύρωση 3ου κύματος της πανδημίας.

Η λύση του «χρονομέτρου» για αγορές και τα κενά στην εφαρμογή του

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σκέψη να μπει κόφτης στα SMS που στέλνουν οι πολίτες για να βγουν στην αγορά. ‘Ένα από τα σενάρια που έχει τεθεί στο τραπέζι για συζήτηση είναι να υπάρχει… χρονόμετρο.

Συγκεκριμένα συζητείται ο πολίτης να κατεβάζει μία εφαρμογή στο τηλέφωνο του από την πλατφόρμα e-katanalotis. Με την έξοδο του ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα μέχρι να μηδενίσει το «κοντέρ» των 2 ωρών και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να ανανεώνεται.

Αυτή η λύση ωστόσο έχει… κενά ως προς την εφαρμογή της

Τι θα γίνεται με τους πολίτες που δεν έχουν smart τηλέφωνο ή εξοικείωση με την τεχνολογία;

Η σκέψη είναι να διατηρηθεί και η δυνατότητα της αποστολής γραπτού μηνύματος και η μετακίνηση με έντυπο που συμπληρώνεται από τον ίδιο τον καταναλωτή.

‘Όμως με αυτό τον τρόπο δύσκολα θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κατάχρηση.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως οι εικόνες συνωστισμού στην αγορά δεν εμπνέει ανησυχία ώστε να αλλάξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός και να κλείσει από την Δευτέρα ξανά το λιανεμπόριο ή να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται αν καταγραφεί δραματική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τυχόν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου θα αποτυπωθεί σε 15 ημέρες από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Κ. Μητσοτάκης: Προς το καλοκαίρι η επιστροφή στην κανονικότητα…

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα στα τέλη της Άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, μετέχοντας διαδικτυακά σε συζήτηση για την πανδημία, στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό του εμβολιασμού. Εάν υποθέσουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων, αναμένω ότι ο πραγματικά μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει σε κάποιο σημείο από τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Εάν επίσης υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας βαθμός εποχικότητας, όπως παρατηρήσαμε πέρυσι, μπορεί κανείς να προβλέψει επιστροφή στην κανονικότητα έως τα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού».

Στο τραπέζι η στρατηγική του lockdown «ακορντεόν»

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε εβδομάδας θα καθορίζουν και το άνοιγμα – κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων που έχουν βγει από το lockdown.

Όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός η στρατηγική του ακορντεόν παραμένει στο τραπέζι, μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού σε μεγάλο βαθμό.

«Έως τότε θα βλέπουμε ένα σταμάτα-ξεκίνα» δήλωσε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. «Πολλά πραγματικά εξαρτώνται αφενός από τη διαθεσιμότητα εμβολίων και αφετέρου από τη συμμόρφωση των πολιτών με βασικούς κανόνες που γνωρίζουμε ότι αποφέρουν αποτελέσματα. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και στα δύο μέτωπα» τόνισε με έμφαση.

Τρίτο lockdown – Το «φωνάζουν» οι ειδικοί…

Για την ανησυχία που προκαλούν στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και οι εικόνες συνωστισμού, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τρίτου lockdown αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Για τη μετάλλαξη του κορoνοϊού στη χώρα, τα νέα μέτρα και την πιθανότητα ενός τρίτου lockdown μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε ο καθηγητής οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1.

Ο αριθμός κρουσμάτων  είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.