Κλιματική αλλαγή και ασθένειες στα παιδιά

Η κλιματική αλλαγή, που τροφοδοτείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην παιδιατρική κοινότητα.
Όταν καίμε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού , για τις μεταφορές, και άλλες δραστηριότητες απελευθερώνονται ρύποι .
► Αυτό οδηγεί σε περιβαλλοντικές αλλαγές όπως : υψηλότερες θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα , αύξηση της στάθμης της θάλασσας κλπ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκθεσή μας σε κινδύνους – ασθένειες που μεταφέρονται μέσω εντόμων (κουνούπια), τσιμπουριών , τοξικών φυκιών – φυτοπλακτόν κ.α.
1) Κουνούπια
Οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν τα κουνούπια να επιβιώσουν και να επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής τους.
Τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες που προκαλούν μια σειρά από προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, ο ιός του Δυτικού Νείλου , ο ιός Chikungunya, ο ιός Zika και ο Δάγκειος πυρετός.
▪ Ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους ενώ σε άλλες πιο βαριές μορφές της νόσου παρουσιάζουν εγκεφαλίτιδα/ µηνιγγίτιδα.
▪ Ο ιός Chikungunya προκαλεί πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, νευρολογικά συμπτώματα και μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.
▪ Ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγος ακόμα και γενετικές ανωμαλίες.
▪ Ο Δάγγειος πυρετός προκαλεί πυρετό, πόνους και εξανθήματα ή σε σπάνιες περιπτώσεις σοβαρή αιμορραγία.
› › Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια:
▪ Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά , φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες στα καροτσάκια των μωρών και σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες.
▪ Αφαιρέστε τα λιμνάζοντα νερά από τις αυλές και τους κήπους. Τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν ακόμα και σε πολύ μικρές λακκούβες και σταγόνες νερού που συλλέγονται σε υδρορροές, γλάστρες, καλύμματα επίπλων.
▪ Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα-εντομοκτόνα γιατί ενέχουν επιπλέον κινδύνους για τα παιδιά και δεν είναι αποτελεσματικά για τον έλεγχο των κουνουπιών, ενώ παράλληλα τα εντομοκτόνα σκοτώνουν πουλιά και ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες.
2) Τσιμπούρια -κρότωνες
Λόγω των θερμότερων χειμώνων, τα τσιμπούρια κινούνται προς τα βόρεια σε περιοχές που κάποτε ήταν πολύ κρύες για να επιβιώσουν.
Μέσω των τσιμπουριών μεταφέρονται διάφορες ασθένειες όπως η Νόσος Lyme,ο Κηλιδωτός πυρετός Rocky Mountain , η Ερλιχίωση και η Μπαμπεζίωση.
› › Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια:
▪ Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από τα τσιμπούρια, χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά και φορέστε μακριά μανίκια και παντελόνια.
▪ Μετά την πάροδο του χρόνου στην ύπαιθρο, πραγματοποιήστε ελέγχους στο σώμα .
▪ Ο ψεκασμός χλοοτάπητα και παιδικών χαρών με εντομοκτόνα δεν προστατεύει από τα τσιμπήματα .
3) Τοξικά φύκια – Φυτοπλακτόν
Τα επιβλαβή φύκια βρίσκονται σε γλυκά και αλμυρά νερά.
Οι τοξίνες που απελευθερώνουν προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους και στα ζώα εάν κολυμπήσουν ή πιούν το νερό αυτό ή εάν καταναλώσουν ψάρια και οστρακοειδή που αλιεύονται σ’ αυτά τα νερά.
Όλες οι χώρες επηρεάζονται εξίσου.
► Άλλες μολυσματικές ασθένειες ευαίσθητες στο κλίμα:
– Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος : Αυτή η μόλυνση προκαλείται από έναν ιό που είναι ευαίσθητος στη θερμοκρασία. Η άνοδος της οποίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Προκαλεί πληγές-άφθες στο στόμα και στο δέρμα, συνήθως στα μικρά παιδιά.
– Έντονος πυρετός, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, κίτρινο δέρμα (ίκτερος) και εξάνθημα λόγω λεπτοσπείρωσης μετά από τυφώνες και έντονες βροχοπτώσεις.
– Γαστρεντερικές διαταραχές (έμετοι, διάρροια) που οφείλονται κυρίως στα βακτήρια Salmonella , Escherichia coli και Campylobacter , τα οποία ευδοκιμούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
– Λοιμώξεις λόγω τσιμπημάτων από σκνίπες μολυσμένες με το παράσιτο Leishmania.
– Σοβαρή πνευμονοπάθεια που προκαλείται μετά από επαφή με τρωκτικά ( ποντίκια) μολυσμένα με τον ιό Hantavirus.
Θυμάμαι!!
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία της υγείας των παιδιών μας.
Όλοι πρέπει να έχουμε έναν κοινό σκοπό. Τα παιδιά να μεγαλώσουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.
Μην διστάσετε να συζητήστε με τον παιδίατρό σας για τυχόν συμπτώματα ασθενειών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.