Κωδικοί Μετακίνηση στο 13033: Τι κάνω αν θέλω πάνω από μία διαδρομή; Υπάρχει τρόπος;

Κωδικοί Μετακίνηση στο 13033: Το lockdown συνεχίζεται στη χώρα μας και φυσικά παραμένει σε απόλυτη ισχύ το SMS στο 13033.

Τι πρέπει να κάνετε όμως αν θέλετε να πραγματοποιήσετε παραπάνω από μια διαδρομές σε μια σας έξοδο;

Κάθε φορά που τελειώνει μία διαδρομή προς τον προορισμό που έχει αιτηθεί ο κάθε πολίτης με αποστολή sms στο 13033 και θέλει να ακολουθήσει άλλος θα πρέπει να στέλνει εκ νέου τον νέο κωδικό.

Αυτό θα συμβαίνει κάθε φορά που ξεκινάει την μία διαδρομή του ώστε να αποφύγει το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Για παράδειγμα αν πολίτης θέλει να πάει πρώτα στην τράπεζα μετά στο σούπερ μάρκετ και μετά στο περίπτερο θα πρέπει κάθε φορά που ξεκινάει η διαδρομή του από τον έναν προορισμό στον άλλον να στέλνει τον ανάλογο κωδικό στο 13033.

Στην παραπάνω περίπτωση δηλαδή αν θέλει να πάει πρώτα στην τράπεζα θα πρέπει να στείλει φεύγοντας από το σπίτι 3 ΚΕΝΌ και ονοματεπώνυμο κενό και διεύθυνση κατοικίας.

Αν ο επόμενος προορισμός είναι το σούπερ μάρκετ φεύγοντας από την τράπεζα θα πρέπει να στείλει 2 ΚΕΝΌ και ονοματεπώνυμο κενό και διεύθυνση κατοικίας και θα πρέπει να επαναλάβει ακριβώς την ίδια διαδικασία ότι φεύγει από το σούπερ μάρκετ για να πάει στο περίπτερο.

Δεν χρειάζεται να στείλει άλλο sms για να επιστρέψει στην κατοικία του.

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο πόσο μακριά θα είναι η διαδρομή του, αλλά θα πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια διότι θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού αν δικαιολογείτε η απόσταση.

Επιπλέον πως για όλη τη διάρκεια του lockdown, οι μετακινήσεις με SMS στο 13033 γίνονται για λόγους

εργασίας

μετάβασης στο σχολείο

σε καταστήματα

σε τράπεζες

για λόγους υγείας

μετάβασης σε κηδεία

σωματική άσκηση

και μετάβαση για διαζευγμένους γονείς.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας για τις ώρες 21:00-5:00

Συγκεκριμένα, για το χρονικό αυτό διάστημα θα επιτρέπονται μετακινήσεις:

Για λόγους υγείας

Για λόγους μετάβασης – επιστροφής στην εργασία

Για μικρή βόλτα, κοντινή στην κατοικία, του οικόσιτου ζώου

Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να μετακινηθεί για έναν από τους παραπάνω -και μόνο- λόγους το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, πρέπει να στείλει SMS προς το 13033:

σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1)

σε περίπτωση συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6),

ενώ σε περίπτωση μετάβασης-αποχώρησης από την εργασία πρέπει να φέρει τη βεβαίωση εργαζομένου.

Την τελευταία μπορεί να προμηθευτεί κανείς ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr

Η ατομική άθληση (που επιτρέπεται με sms και τον κωδικό 6) δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Η αποστολή των SMS στο 13033 γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό

Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)

Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind).

Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Εκτός από τα sms, ωστόσο, υπάρχουν και οι χειρόγραφες φόρμες.

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

 

Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms στο 13033.

Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.

Ανοιχτά παραμένουν νηπιαγωγεία, τα δημοτικά αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες και του Γυμνασίου και του Λυκείου θα παραμείνουν ανοιχτά.

Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας.

Καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.

Ανοιχτά παραμένουν τα εξής καταστήματα:

Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά

Φούρνοι, Μανάβικα, Κρεοπωλεία

Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away

Πρατήρια υγρών καυσίμων

Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Φαρμακεία

Δομές Υγείας

Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).

Καθαριστήρια

Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ

Δημοτικά Σχολεία

Νηπιαγωγεία

Παιδικοί Σταθμοί

Σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων

Κλειστά θα παραμείνουν:

Καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης

Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ

Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα

Κομμωτήρια και κουρεία. Σημειώνεται ότι εξετάζεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση ώστε να εξυπηρετηθούν τα ραντεβού τους και να μη δημιουργηθεί συνωστισμός

Κέντρα αισθητικής

Γυμναστήρια και αθλητικοί χώροι

Κινηματογράφοι, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία

Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)

Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση

Εκκλησίες (θα πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών)

Κωδικοί Μετακίνηση στο 13033: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομούς

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου και η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για εργασία και συγκεκριμένα μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο.

Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

Σε αυτή την περίπτωση τον Μάρτιο επιτρεπόταν η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ.

Προσοχή: η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr

-Ad-