Κωδικός 4: Ο αστυνομικός μπορεί να μπαίνει στα σπίτια να ελέγχει

Ο αστυνομικός θα έχει το δικαίωμα να κάνει κάποιες ερωτήσεις σε πολίτες που έχουν στείλει τον κωδικό «4», κατά την διάρκεια του ελέγχου.

Αλλαγές σε συγκεκριμένους κωδικούς που στέλνουν οι πολίτες για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, ανακοίνωσε  ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο αστυνομικός, όταν δει πως ο πολίτης έχει στείλει αυτό τον κωδικό, θα μπορεί να ρωτήσει: «που πηγαίνουμε», «ποιον θέλουμε να βοηθήσουμε», «για ποιον λόγο» και θα έχει το δικαίωμα να μας συνοδεύσει εκεί.

«Αν δοθεί εντολή για κάτι τέτοιο, ή εάν ο αστυνομικός μπορεί να το κάνει στην πράξη χωρίς να αφήσει το σημείο του, ε αυτό μπορεί να γίνει», ανέφερε στο Star o αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, κ. Νίκος Ρήγας.

Το «βάρος» πέφτει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας που κάνει τους ελέγχους, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

«Για κωδικούς που αφορούν μετακινήσεις, είτε για άθληση, είτε για βοήθεια σε ηλικιωμένους, είτε για ψώνια, βασικός στόχος είναι ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων», τόνισε ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης.

-Ad-