Από τις αρχές του 2025 θα εφαρμοστεί το κριτήριο των κινητών αξιών για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού Α21.
Μετά την καθιέρωση ενός ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, το επόμενο βήμα για την αξιολόγηση των δικαιούχων θα περιλαμβάνει επιπλέον κριτήρια.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού θα λαμβάνεται υπόψη το υπόλοιπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ανεξαρτήτως τράπεζας, καθώς και το κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου.
Παράλληλα, εκτός από την πιθανή αύξηση του ποσού του επιδόματος ανά δικαιούχο, αναμένεται ακόμα να ανακοινωθούν τα κριτήρια για τη χορήγησή του.
Πρόκειται για τα παρακάτω:
το εισοδηματικό κριτήριο
το κριτήριο για την αξία των ακινήτων
Και τα λεγόμενα κριτήρια κινητών αξιών δηλαδή το κόστος χρήσης αυτοκινήτου και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων
Πώς θα γίνει η υλοποίηση
Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικογένειας θα χρησιμοποιήσουν το ποσό τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής το όριο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι στα 6.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό θα κλιμακώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας.
Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 3ετίας 1400 κυβικών «βγάζει» θεωρητικό κόστος συντήρησης 5.200 ευρώ αλλά αν τα κυβικά είναι 2.000, το ποσό φτάνει τα 8.800 ευρώ. Αν το όριο του τεκμηρίου μπει -για παράδειγμα- στα 8.000 ευρώ, τότε ο κάτοχος του αυτοκινήτου με δύο παιδιά, θα χάσει το επίδομα παιδιού το οποίο για το 2025, θα διαμορφωθεί ακόμη και στα 1080 ευρώ ετησίως ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.
Παραδείγματα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσο μεγαλύτερος είναι ο κυβισμός του αυτοκινήτου και παράλληλα μικρότερη η παλαιότητα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να χαθεί το επίδομα τέκνου.
Σημείωνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνεται υπόψιν το σύνολο των καταθέσεων και το κριτήριο θα εξαρτάται από τη σύνθεση των νοικοκυριών.