Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Αλλάζουν τα κριτήρια – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Η αναπροσαρμογή των κριτηρίων του (ΚΕΑ) θα οδηγήσει σε αυξημένα ποσά χορήγησης για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Από τον νέο χρόνο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε μία σειρά από επιδόματα καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε έναν εξορθολογισμό.

Το κονδύλι για το ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ και η απορρόφηση φτάνει τα 670 εκατ. ευρώ. Έτσι, εφόσον μετά την διεύρυνση του αριθμού των ατόμων δεν φτάσει το ποσό στα 850 εκ. ευρώ, τότε θα αυξηθούν τα ποσά χορήγησης προς τους δικαιούχους.

Το ΚΕΑ που θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»,ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

Την ίδια ώρα, θα επιδιωχθεί σύνδεσή του με πρωτοβουλίες για εργασία, καθώς και χορήγηση μικρών δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, ώστε οι δικαιούχοι του να στήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα νέα κριτήρια για όλα τα επιδόματα θα προβλέπεται για τους δικαιούχους που έχουν παιδιά να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν καθώς επίσης διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια στα 10.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης | Το ποσό του ΚΕΑ σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

-Ad-