Κοινωνικό μέρισμα 2019: Το 80% των περσινών δικαιούχων το χάνουν φέτος

Όπως όλα δείχνουν, χωρίς κοινωνικό μέρισμα θα μείνουν 8 στους 10 Έλληνες οι οποίοι το έλαβαν πέρυσι τα Χριστούγεννα.

Και αυτό γιατί η λογική της επιδοματικής αυτής ενίσχυσης έχει αλλάξει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πλέον απευθύνεται μόνον στα εξαιρετικά ασθενή οικονομικά στρώματα.

Σύμφωνα με το insider.gr, δεδομένου ότι εφέτος το υπερπλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 440 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι, ο δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος είναι αισθητά μειωμένος.

Θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ το 2018.

Αυτή η μείωση του διαθέσιμου κονδυλίου κατά 75% έχει ως συνέπεια να μειώνεται και ο αριθμός των δικαιούχων σε ανάλογο βαθμό.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε 200.000 νοικοκυριά

Πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχους, με το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης να κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 1.200 ευρώ.

Εφέτος ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε 200.000 νοικοκυριά και το μέρισμα θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.000 ευρώ, θα δοθεί σε όσους σήμερα πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Εάν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εφαρμόσουν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για να χορηγήσουν το κοινωνικό μέρισμα τότε τα επιλέξιμα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ.
  • Να έχουν εξαμηνιαίο εισόδημα έως το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών τους.
  • Η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 14.400 ευρώ.
  • Το ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις το ποσό των 86 ευρώ.
  • Σημειώνεται πως τα παραπάνω κριτήρια εφαρμόζονται για τη χορήγηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και τα σχετικά στοιχεία είναι ήδη στην κατοχή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Θα δοθεί χωρίς αιτήσεις από τους δικαιούχους

Κοινωνικό μέρισμα αλλιώς αναμένεται να δώσει φέτος η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με το Dikaiologitika News σκοπεύει να καταργήσει τη διαδικασία των αιτήσεων.

Ο νέος σχεδιασμός, που ισχύει μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, αποκλείει κάθε πιθανότητα να υποβληθούν αιτήσεις από τους πιθανούς δικαιούχους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει στους δικαιούχους που θα προκύψουν από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι φορολογικές δηλώσεις.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΔΥΠΑ: Επιδότηση 17.000 ευρώ σε ανέργους – Οι προϋποθέσεις
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκ! Σκότωσε με 35 μαχαιριές τη σύντροφό του και την εγκατέλειψε δίπλα στο 2 ετών παιδί τους
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις στις τράπεζες
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος ισχυρός σεισμός στις Κυκλάδες
12 Φεβρουαρίου, 2025
United Group: Συμφωνία για πώληση της SBB Σερβίας στην e& PPF Telecom
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει σειρά διαλέξεων σε φοιτητές στο Χάρβαρντ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Live: Η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σαντορίνη: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό των σεισμών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Ευχάριστα νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Ευχάριστα νέα αν έχετε τόση σύνταξη
12 Φεβρουαρίου, 2025