Κοκκινα δανεια: Έχετε χρέη σε τράπεζα; Καλά τα νέα – Ποιοι κινδυνεύουν

Κοκκινα δανεια: Θετικά είναι τα νέα που έρχονται το τελευταίο διάστημα για όσους εμπλέκονται με χρέη προς τις τράπεζες.

Καλά νέα έρχονται για όσους έχουν χρέη προς τις τράπεζες. Ποια απόφαση πάρθηκε που τους εξυπηρετεί. Ποιοι κινδυνεύουν ακόμα.

Θετικά είναι τα νέα που έρχονται το τελευταίο διάστημα για όσους εμπλέκονται με χρέη προς τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, παγώνουν έως την άνοιξη του 2022 οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί δεν θα ξεκινήσουν πριν αρχίσει η λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Στόχος είναι να δοθεί χρόνος στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, είτε μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα, είτε μέσω άλλου διακανονισμού.

Έως ότου επανεκκινήσουν οι πλειστηριασμοί, οι τράπεζες θα παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό το επίδομα ενοικίου (αυτό που λάμβαναν όσοι υπερχρεωμένοι διαχειριζόταν το σπίτι τους ιδιωτικός φορέας), ενώ τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα στηρίζονται από το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων «Γέφυρα».

Η 2η ευκαιρία και ο νέος πτωχευτικός νόμος και τα εργαλεία που παρέχει, αποτελεί πλέον τη μοναδική οδό διευθέτησης χρεών για τους οφειλέτες.

Με την ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα οι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές. Είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε να αντιμετωπίσουν τη ρευστοποίηση των περουσιακών τους στοιχείων, εφόσον δε θεωρούνται ευάλωτοι, βάσει κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων.

Κοκκινα δανεια: Δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία

Κοκκινα δανεια: Η υποβολή αίτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν αναστέλλει πλήρως τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Σύμφωνα με το νόμο, η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας που ανήκει στον οφειλέτη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Σε περίπτωση οφειλέτη φυσικού προσώπου, από την κήρυξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή του οφειλέτη, στην πτωχευτική περιουσία ανήκει και το μέρος του ετησίου εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Αναλυτικά, με τον νέο Κώδικα, δίνεται η δυνατότητα σε όσα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και μικρή ακίνητη περιουσία, να ζητούν να εξαιρεθεί από την πτωχευτική περιουσία, δηλαδή από τον πλειστηριασμό, η κύρια κατοικία τους, χάνοντας όμως την κυριότητά της με δικαίωμα να παραμείνουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές.

Όσοι δανειολήπτες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν σε μια ρύθμιση των οφειλών τους, θα χάνουν την πρώτη κατοικία τους, με κατάσχεση και συνοπτικές διαδικασίες.

Οι οφειλέτες που δεν περάσουν εγκαίρως στην πτωχευτική διαδικασία, θα βλέπουν την κατοικία τους να περνάει στα χέρια των τραπεζών ή σε εταιρίες ειδικού σκοπού.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας «σώζει» τις κατοικίες και την περιουσία όσων έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις, ενώ στις επιχειρήσεις δίνει τη δυνατότητα εξυγίανσης, μέσω σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Κόκκινα δάνεια: Όλα όσα θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό

Η πτωχευτική περιουσία θα περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας που ανήκει στον οφειλέτη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Στην πτωχευτική περιουσία, για το χρονικό σημείο από την κήρυξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή του πτωχού, θα ανήκει το μέρος του ετησίου εισοδήματός του οφειλέτη που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Οποιοδήποτε ποσό δηλαδή πάνω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα δίνεται στους πιστωτές.

Σε περίπτωση που η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει την κύρια κατοικία του πτωχού ή/και άλλα πάγια περιουσιακά του στοιχεία που υπερβαίνουν σε αξία το 10% των συνολικών του υποχρεώσεων, εφόσον η ελάχιστη αξία τους δεν υπολείπεται των εκατό χιλιάδων (100.000) Ευρώ, τότε δεν θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει κανένα ποσό από το εισόδημά του ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

Κοκκινα δανεια: Πως θα γίνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής ο σύνδικος θα προβαίνει αμελλητί στη ρευστοποίηση του ενεργητικού της περιουσίας του οφειλέτη.

Ο πλειστηριασμός θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα και θα είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Τα πράγματα που πλειστηριάζονται θα κατακυρώνονται στον πλειοδότη που προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή.

Πόσο θα είναι η τιμή στον πλειστηριασμό

Η πλειοδοσία θα αρχίζει με βάση την τιμή της πρώτης προσφοράς κατόπιν εκτίμησης δυο πιστοποιημένων εκτιμητών.

Εφόσον ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, αυτός θα επαναλαμβάνεται σε ημερομηνία που ορίζεται από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Στην επαναληπτική διαδικασία η τιμή πρώτης προσφοράς θα μειώνεται στα τρία τέταρτα (3/4) της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί επανάληψη, τότε θα διεξάγεται με τιμή πρώτης προσφοράς ίση προς το ένα δεύτερο (1/2) της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών.

Εάν και ο πλειστηριασμός αυτός αποβεί άγονος, ο σύνδικος υποβάλλει αμελλητί στον εισηγητή αίτηση για τη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς ή την έγκριση όρων που θα διευκολύνουν την εκποίηση του πράγματος, περιλαμβανομένης της ελεύθερης εκποίησης με συγκεκριμένο τίμημα.

Σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί η μεταβίβαση του πράγματος εντός εκατόν είκοσι (120) ημερών από την έκδοση της διάταξης του εισηγητή, ο σύνδικος θα επαναλαμβάνει τον πλειστηριασμό χωρίς τιμή πρώτης προσφοράς και σε περίπτωση που και αυτός ο πλειστηριασμός αποβεί άγονος, η κυριότητα θα περιέρχεται στο Δημόσιο.

Δεν αποτελούν πρόβλημα πλέον για την οικονομία τα κόκκινα δάνεια

Έως το 2019 το μισό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ήταν κόκκινα δάνεια. Με το πρόγραμμα «Ηρακλής», υπό την καθοδήγηση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν από 107 δισ. ευρώ το 2015-2016 σε 71 δισ. ευρώ το 2019 και σε 29,4 δισ. ευρώ τον φετινό Ιούνιο.

Τα μέτρα της κυβέρνησης άλλαξαν το σκηνικό. Ελάχιστοι ξένοι επενδυτές ρωτάνε πια τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια. Ασχολούνται με την κερδοφορία και τους ρυθμούς ανάπτυξης των τραπεζών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο 23χρονος σκιέρ που είχε χαθεί στο Σέλι
Ιανουάριος 8, 2025
Κάθειρξη 7,5 ετών σε δημοτικό αστυνομικό για βιασμό
Ιανουάριος 8, 2025
Παραδόθηκαν οι δύο νεαροί στις Σέρρες που εμπλέκονται στη δολοφονία του 34χρονου
Ιανουάριος 8, 2025
ΔΥΠΑ: 17.000 ευρώ για τη δημιουργία επιχείρησης από ανέργους, ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες – Έως τις 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις
Ιανουάριος 8, 2025
Δεν θα διστάσουμε να πολεμήσουμε στη Συρία, δηλώνει ο Φιντάν – Χαρακτήρισε «ορθολογικό ηγέτη» τον Αλ Τζολάνι
Ιανουάριος 8, 2025
Δριμεία κριτική στην απόφαση της Meta να καταργήσει το fact – checking στις ΗΠΑ — Τι λένε ειδικοί ερευνητές παραπληροφόρησης
Ιανουάριος 8, 2025
Στη φυλακή ο 46χρονος που χτύπησε τη γυναίκα του σε ταβέρνα στην Ελάτη μπροστά στα μάτια των παιδιών του
Ιανουάριος 8, 2025
Διακοπή παραδόσεων ρωσικού αερίου στην Υπερδνειστερία: Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ μιλά για «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Μολδαβίας
Ιανουάριος 8, 2025
Πολικές αέριες μάζες φέρνουν ξανά χειμώνα και χιόνια – Απότομη αλλαγή του καιρού περιμένουν οι μετεωρολόγοι
Ιανουάριος 8, 2025
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις από τα ΗΑΕ ύψους 20 δισ. δολάρια για κέντρα δεδομένων σε όλη τη χώρα
Ιανουάριος 8, 2025