«Κόκκινος συναγερμός»: Η κυβέρνηση αποκρούει μαζική είσοδο προσφύγων από θαλάσσης – «Λουκέτο» στα σύνορα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να διαχειριστεί μία πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη κρίση, μετά την οδηγία της Αγκυρας να ανοίξουν οι «πύλες» για την έξοδο των Σύρων προσφύγων προς την Ευρώπη.

Τα ξημερώματα στελέχη της αστυνομίας σφράγισαν τα σύνορα προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των πρώτων 300 μεταναστών που έφτασαν στην περιοχή, ενώ στον Εβρο βρίσκονται ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique στην περιοχή έχουν μετακινηθεί μεγάλες δυνάμεις του Στρατού αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα. Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατά την οποία, πέραν της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στον Εβρο, αποφασίστηκε και η μετάβαση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας είναι και το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τις επόμενες ώρες και μέρες είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί μαζική μεταφορά προσφύγων/μεταναστών από θαλάσσης, με βάρκες και πλεούμενα. Αν αυτό συμβεί, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο οξύ και πιο περίπλοκο, με δεδομένη και την εκρηκτική κατάσταση που ήδη επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγγελάριο Μέρκελ, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις από τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Λουκέτο» στα σύνορα: Κανείς χωρίς νόμιμη άδεια

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει την είσοδο στη χώρα μας σε οποιονδήποτε έρχεται από την Τουρκία και δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα και θα σφραγίσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Την φύλαξη των ελληνικών συνόρων θα αναλάβουν η ελληνική αστυνομία και ο στρατός στη βάση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, η Μυτιλήνη μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος μεταβαίνει στον Έβρο.