«Κόκκινος συναγερμός»: Το plan B στα σύνορα

Η προσπάθεια στεγανοποίησης των συνόρων από Ενοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Λιμενικό, οι πολλαπλές επιχειρήσεις της Αθήνας ώστε να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι για πολιτική και πρακτική στήριξη καθώς και η στρατηγική αποτροπής είναι οι τρεις βασικοί άξονες του ελληνικού σχεδίου δράσης απέναντι στη «συντονισμένη επίθεση» στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», αξιολογώντας ώρα με την ώρα την εικόνα στον Εβρο και στα νησιά, προσανατολίζεται σε νέα δέσμη έκτακτων μέτρων που εξειδικεύουν σταδιακά τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδιασμού.

Οπως άλλωστε διαμηνύεται ευθέως από το Μαξίμου, η κατάσταση διαμορφώνει «ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας» με πρόσφυγες και μεταναστες-«πιόνια» στον βρώμικο πόλεμο του Ερντογάν και της Τουρκίας για άσκηση διπλωματικής πίεσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. Το κεφάλαιο «διεθνοποίηση» αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Μαξίμου.

TAXEIA ΕΠΕΜΒΑΣΗ FRONTEX. Με την αποδοχή από τη Frontex του ελληνικού αιτήματος για ανάπτυξη της Rapid Border Intervention Team (RABIT), δηλαδή ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αυξήσει το οπλοστάσιό της.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ. Για την αυστηρή φύλαξη των συνόρων η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε περαιτέρω και ανά πάσα στιγμή αναβάθμιση των μέτρων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ – ΑΥΣΤΗΡΕ! ΠΟΙΝΕΣ. Παράλληλα με το «πάγωμα» της υποβολής αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα, το πλάνο περιλαμβάνει συλλήψεις, κέντρα κράτησης και αυστηρές ποινές (φυλάκιση και πρόστιμα).

Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ