«Κόκκινος συναγερμός» με τα νέα στελέχη COVID – Απειλείται η άρση μέτρων;

Είναι τα νέα στελέχη ανίκητα; Προς το παρόν η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη δράση των εμβολίων, καθώς φαίνεται να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση ανεξαιρέτως των μεταλλάξεων.

Μάλιστα και σύμφωνα με πρόωρες εκτιμήσεις το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται να είναι ανθεκτικό και στην ινδική μετάλλαξη.

Ωστόσο, σε αστόν τον νέο κρίσιμο πόλεμο καθοριστικό ρόλο παίζει και η συμπεριφορά των πολιτών, με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στην LSE, Ηλία Μόσιαλο, να αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυση αναφορικά με το σφοδρό κύμα που εξαπλώνεται στην Ινδία ότι εκτός από το νέο στέλεχος η νέα έξαρση οφείλεται και στον εφησυχασμό.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν συνεπώς όλα τα δεδομένα εντός και εκτός Ελλάδος, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας σε συνεργασία με την κυβέρνηση επενδύει σε προσεκτικά βήματα. Ετσι, ενώ από χθες δόθηκε το «πράσινο φως» για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, παραμένει η χρήση των SMS έως τις 15 Μαΐου. Υπενθυμίζεται δε ότι την ίδια ημέρα διευρύνεται και το ωράριο των μετακινήσεων, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η επανεκκίνηση συνοδεύεται από μια σταδιακή πτώση στα κρούσματα, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου να σημειώνει ότι για δεύτερη εβδομάδα καταγράφεται σταθερή αποκλιμάκωση. Επιπλέον κατά το ίδιο διάστημα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις διασωληνώσεις, όμως το 90% των κλινών ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια παραμένει κατειλημμένο.

Προειδοποίηση… ελευθερίας

Η ίδια μάλιστα προειδοποίησε ότι αν υπάρξει παραπάνω χαλάρωση τις επόμενες ημέρες το επιδημιολογικό φορτίο θα επιβαρυνθεί εκ νέου, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αναφέρθηκε όμως και στη χαλάρωση των μέτρων στους πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στη «δεξαμενή» των εμβολιασμένων, ανακοινώνοντας ότι σχετικές οδηγίες θα δημοσιοποιηθούν μετά το Πάσχα.

«Είναι προφανές ότι το καλοκαίρι, και καθώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας θα έχει κάνει το εμβόλιο, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες εντός και εκτός της χώρας μας» είπε, ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη. Και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να κάνουμε χρήση της κοινής λογικής για τις επαφές μας αν έχουμε εμβολιαστεί πλήρως. Για παράδειγμα, δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων μπορούν να βρεθούν σε ίδιο χώρο χωρίς να φοράνε μάσκες, αν τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαν εκτεταμένες και ασυνήθιστες κοινωνικές επαφές».

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»