«Κόλαση» στα ελληνοτουρκικά: Πού στέλνει πλοία η Τουρκία – Οι απειλές «πολέμου» του Ερντογάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να ανανεώνει την NAVTEX για παραμονή του ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αθήνα να απαντά με δική της NAVTEX.

Η ελληνική άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίων του Καστελλόριζου από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου μέχρι τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου.

Η περιοχή που δεσμεύει η Ελλάδα εκτείνεται ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου περιλαμβάνοντας και την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου πλέει τις τελευταίες δύο εβδομάδες το τουρκικό ερευνητικό και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Τουρκικά πλοία νοτίως της Κρήτης

Μετά την NAVTEX της Ελλάδας, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει τον τουρκικό στόλο για ασκήσεις νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με το Onalert.

Η ΝΑVTEX με αριθμό 1069/20 έχει ισχύ από τις 5 τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου έως τις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας:

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση στις θαλάσσιες ασκήσεις θα συμμετάσχουν και «συμμαχικές μονάδες».

Η νέα τουρκική παραβατική ενέργεια έρχεται λίγο μετά την απάντηση της Αθήνας και την αναγγελία αεροναυτικής άσκησης, η οποία περιλαμβάνει και έκταση στην οποία δραστηριοποιείται το «Ορούτς Ρέις».

Όσον αφορά στην αναφορά σε «συμμαχικές μονάδες», πρόκειται για συνήθη ρητορική του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Αγκυρα δεν είναι απομονωμένη σε αυτές τις ενέργειές της.

Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα NAVTEX περιλαμβάνει τμήμα της «οριοθέτησης» που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κίνηση που προδίδει ότι η Αγκυρα σκοπεύει να προκαλέσει ξανά την έντονη όχληση της Αθήνας.

Νέες απειλές από τον Ερντογάν

Δηλώσεις έκανε στην σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησής του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη νέα αντι-NAVTEX της Ελλάδα, η οποία όπως είπε «δεν υφίσταται». Συνεχίζοντας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος Πρόεδρος σχολίασε πως «η Ελλάδα οδηγεί τον εαυτό της σε ένα χάος. Για οτιδήποτε προκύψει στην περιοχή αυτός που θα ευθύνεται και θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά θα είναι η Ελλάδα».

Στρέφοντας τα πυρά του έμμεσα και εναντίον της Γαλλίας και άλλων χωρών που πήραν θέση υπέρ της χώρας μας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Όσοι ρίχνουν την Ελλάδα μπροστά στον τουρκικό στόλο, δεν θα εμφανιστούν αύριο».

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν κάνει βήμα πίσω στο Oruc Reis

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα βήματα που κάνει με το Oruc Reis» σχολίασε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει πως ως χώρα «με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στο Αιγαίο, κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντά μας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. «Βρήκαμε το μεγαλύτερο απόθεμα της χώρας μας στην ένατη γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν ισχυρά ευρήματα ότι τα κοιτάσματα είναι ο πρώτος θεμέλιος ενός πολύ μεγαλύτερου πόρου, ελπίζω ότι αυτό επαληθευτεί. Ελπίζουμε να λάβουμε παρόμοια νέα και στη Μεσόγειο» είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως η Τουρκία έχει δαπανήσει πολλά, εδώ και χρόνια, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της στον ενεργειακό τομέα και συνέχισε: «Έχουμε αφήσει την πιο δύσκολη περίοδο πίσω μας, είναι καιρός να δρέψουμε τους κόπους μας».