Να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της κάλεσε την Τουρκία η Κομισιόν.
Κάλεσε επίσης την Άγκυρα, εάν κριθεί απαραίτητο, να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο, δηλώνοντας ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.
Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, ανέφερε ότι «η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».
H κ. Μασραλί τόνισε ότι «η Τουρκία ως υποψήφια χώρα χρειάζεται να δεσμευτεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με βάση το Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας εάν είναι απαραίτητο στο Διεθνές Δικαστήριο».
Τέλος, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».
Νωρίτερα, ανακοίνωση σχετικά με τη Navtex στο Καστελλόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο προέβη σε διάβημα την Τρίτη.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε εκ νέου μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η Navtex βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ανακοινώθηκε πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με την ΄Άγκελα Μέρκελ είχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.