Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα ένα πακέτο μέτρων για να βοηθήσει την οικονομία της ΕΕ, που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο μερικής απασχόλησης, την ευκολότερη χρηματοδότηση των αγροτών και των ψαράδων καθώς και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.
Η Κομισιόν αναμένει ότι η ΕΕ θα εισέλθει σε βαθειά ύφεση φέτος, καθώς η έξαρση του κορονοϊού έχει επιβραδύνει πολύ την οικονομική δραστηριότητα στις 27 χώρες – μέλη της.
«Το βάθος και το εύρος της κρίσης απαιτούν μία απάντηση σε χωρίς προηγούμενο έκταση, ταχύτητα και αλληλεγγύη», αναφέρει η Επιτροπή σε έγγραφο που θα ανακοινώθηκε σήμερα.
Για να αποτραπούν οι απολύσεις εργαζομένων από τις εταιρείες, όταν αυτές δεν έχουν αρκετή δουλειά, η Κομισιόν προτείνει την υιοθέτηση από όλες τις χώρες της ΕΕ του πλαισίου της γερμανικής «kurzarbeit», με βάση το οποίο οι εργοδότες μειώνουν τις ώρες απασχόλησης και όχι τις θέσεις εργασίας και το κράτος θα πληρώνει τη διαφορά των μισθών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κάνουν δαπάνες.
Για τη χρηματοδότηση του πλαισίου αυτού η Επιτροπή θα δανεισθεί 100 δισ. ευρώ από τις αγορές έναντι εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, χρησιμοποιώντας την πιστοληπτική αξιολόγησή της ΑΑΑ και στη συνέχεια θα δανείσει φθηνά τις χώρες – μέλη, πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλότερο αξιόχρεο.
Το έγγραφο σημειώνει ότι η Κομισιόν θα προτείνει, επίσης, την αύξηση των χρηματικών προκαταβολών στους αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, όπως και να τους δώσει περισσότερο χρόνο να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για στήριξη καθώς και περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία των απαιτήσεων τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει εξαιρετική ευελιξία στη χρήση του ταμείου της για τη ναυτιλία και την αλιεία, ώστε να στηρίξει τους ψαράδες σε περιπτώσεις προσωρινής διακοπής της αλιείας.
Αναφέρεται, επίσης, στο έγγραφο ότι η Κομισιόν θα προτείνει την άρση κάθε απαιτούμενης συγχρηματοδότησης από τις χώρες για την απορρόφηση από αυτές ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή υποδομών, όπως αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών και εγκαταστάσεων για τη διαχείριση αποβλήτων, με τα έργα αυτά να πληρώνονται πλήρως από την ΕΕ.
Χρήματα θα μπορούν, επίσης, να μεταφερθούν μεταξύ των περιφερειών, σημειώνει το έγγραφο.
«Αυτή είναι μία πρωτοφανής κίνηση που αντανακλά την ανάγκη τα κράτη – μέλη να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη στήριξη των πολιτών τους αυτή τη στιγμή», τονίζεται στο έγγραφο για την απόφαση αυτή. Οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν από τις 27 χώρες – μέλη, που ερίζουν για το βεληνεκές της στήριξης των οικονομιών τους.