Κομισιόν σε Ερντογάν: «Είναι διαφορετική η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ»

Άμεση αντίδραση της Κομισιόν στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε ανοιχτά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε ώστε να εγκρίνει την προσχώρηση της Σουηδίας.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

«Βάλτε την Τουρκία στην Ευρώπη για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά ευθέως τον νέο όρο για να πει το «ναι» η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγο πριν ταξιδέψει για το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει ανέφερε ότι «υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια και σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Απευθύνομαι από εδώ σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν κρατήσει την Τουρκία σε αναμονή στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά θα απευθυνθώ και στη σύνοδο κορυφής προς τις ίδιες: Πρώτα, ανοίξτε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία. Αυτά δήλωσα και στον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ.

Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα με ραγισμένες πόρτες. Θα τα εκφράσω αυτά και κατά τις συναντήσεις μου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Ιστορική στιγμή η εκλογή του αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην πορεία της Εκκλησίας
18 Μαρτίου, 2025
Παύλος Κοντογιαννίδης για την «Αστερομάτα»: Κάποιοι υπερεθνικιστές νομίζουν ότι θα κάνουμε επανάσταση από τη Eurovision
18 Μαρτίου, 2025
«Βόμβα» Γαλεντέρη για υπόθεση Πισπιρίγκου: «Ζήτησαν να την υποστηρίξω – Είπαν “αν αθωωθεί θα μας θαυμάζει όλη η Ελλάδα”»
18 Μαρτίου, 2025
Συνελήφθη στη Βαρκελώνη 24χρονος που δολοφόνησε 23χρονο έξω από club στο Μαρούσι – Είχε κόψει το λαιμό του με μαχαίρι
18 Μαρτίου, 2025
Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα: Η ψυχρή εισβολή ρίχνει 20 βαθμούς τη θερμοκρασία – «Μην ξεθαρρεύετε»
18 Μαρτίου, 2025
Το ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος» προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση του φαρμακείου στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών
18 Μαρτίου, 2025
Αμαλιάδα: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας μετά την σύγκρουση ΙΧ με βαν
18 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Διακίνηση ναρκωτικών πίσω από τους πυροβολισμούς έξω από το ψιλικατζίδικο – Με ποινικό παρελθόν οι δράστες, αναζητείται ο ένας
18 Μαρτίου, 2025
MasterChef 2025: «Ρώσικη ρουλέτα» στην κουζίνα με Mystery Box – Τι θα δούμε απόψε
18 Μαρτίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Κιρ Στάρμερ για την Ουκρανία
18 Μαρτίου, 2025