Κομισιόν: Θετική απάντηση σε Παπαδημούλη για δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών εργαλείων και μηχανισμών

Απάντηση δια του Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τη δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών εργαλείων και μηχανισμών για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ασύμμετρων κλυδωνισμών.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως «τοNextGenerationEUκαι η βασική συνιστώσα, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, είναι προσωρινά μέσα που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης». Και προσθέτει πως «η επιτυχής εφαρμογή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και για κάθε μελλοντικό προβληματισμό σχετικά με τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το υπάρχον πλαίσιο, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημειώνει πως «η Επιτροπή συμφωνεί ότι η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα αποτελεί ένα από τα ελλείποντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης». Για να συμπληρώσει σχετικά πως «το 2017, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων (ESIF), η οποία αποσκοπούσε στη στήριξη των μελών της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών».

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001715/2022

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Δημήτριος Παπαδημούλης (TheLeft)

Θέμα: Δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών εργαλείων και μηχανισμών για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ασύμμετρων κλυδωνισμών

Μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης και προτείνει τη σύσταση ενός ταμείου σταθερότητας, συνολικού ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες[1]. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), απαντώντας στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επανέναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, έχει ήδη υπογραμμίσει ότι η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών πρέπει να συμπληρωθούν από τη δημιουργία μιας μόνιμης κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης[2]. Περαιτέρω, στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η ιδέα μιας δημοσιονομικής ένωσης καταλαμβάνει κορυφαία θέση στις θετικές αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι διατυπώνουν εκκλήσεις για αυξημένη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, μεταξύ άλλων, μέσω της επέκτασης ή/και μονιμοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ)[3].

Ερωτάται η Επιτροπή:

Επεξεργάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μόνιμων δημοσιονομικών μηχανισμών που θα έχουν τη δυνατότητα σταθεροποιητικής επέμβασης στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ασύμμετρους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, η προοπτική των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας, όσο και λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης;

Εξετάζει, στο πλαίσιο αυτό, το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους ή επέκτασης ή/και μονιμοποίησης του ΜΑΑ;

Δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης του δημόσιου χρέους των κρατών μελών, πώς αξιολογεί το ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης μέρους του χρέους αυτού και συνδιαχείρισής του από την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ;

EL, E-001715/2022

Απάντηση του κ. Gentiloni

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή συμφωνεί ότι η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα αποτελεί ένα από τα ελλείποντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το 2017, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων (ESIF)[4], η οποία αποσκοπούσε στη στήριξη των μελών της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών.

Το NextGenerationEU και η βασική του συνιστώσα, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, είναι προσωρινά μέσα που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης. Η επιτυχής εφαρμογή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και για κάθε μελλοντικό προβληματισμό σχετικά με τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ.

Η εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μπορεί να συνεπάγεται την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σύμφωνα με το άρθρο 18 του πρωτοκόλλου αριθ. 4 των Συνθηκών σχετικά με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ, καθώς και με τους όρους που καθορίζονται στη σχετική νομολογία του ΔΕΕ (υποθέσεις C-493/17 Weiss κ.λπ. και C-62/14 Gauweiler κ.λπ.). Ομοίως, η Συνθήκη για τον ΕΜΣ επιτρέπει στο θεσμικό όργανο να κινητοποιεί χρηματοδότηση και να παρέχει στήριξη σταθερότητας υπό αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων ή άλλων χρεογράφων που εκδίδονται από μέλη του ΕΜΣ στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών μελών της.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Βόλος: Αστυνομικός κατήγγειλε οδηγό ΙΧ πως τον έφτυσε και τον χτύπησε στη διάρκεια ελέγχου
19 Νοεμβρίου, 2024
Συγκινημένος ο Γιώργος Τσαλίκης με τον θάνατο της 20χρονης φοιτήτριας στην Κύπρο: «Ο γιος μου σοκαρίστηκε»
19 Νοεμβρίου, 2024
On air αντιπαράθεση της Λιάνας Κανέλλη με τον Δημήτρη Τάκη – «Ούτε καν ξέρεις γιατί απεργείς, πού να το ξέρεις καλέ;»
19 Νοεμβρίου, 2024
Έγκυος η βουλευτής της ΝΔ Δόμνα Μιχαηλίδου
19 Νοεμβρίου, 2024
Χριστούγεννα: Χιλιάδες λαμπιόνια και πολύχρωμα στολίδια στο Λονδίνο
19 Νοεμβρίου, 2024
Μπομπ Λαβ: Πέθανε ο θρύλος των Σικάγο Μπουλς – Τα σπουδαία κατορθώματά του
19 Νοεμβρίου, 2024
Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερες, μεγαλύτερες τράπεζες
19 Νοεμβρίου, 2024
Νέα επιδότηση ανακαίνισης χωρίς κριτήρια: Τι αλλάζει στο «Σπίτι μου» και άλλα δύο προγράμματα
19 Νοεμβρίου, 2024
Ντόρα Μπακογιάννη: «Κοίταζε με ένα περίεργο βλέμμα» -Τι αποκάλυψε για τη συνάντηση με τον Κουφοντίνα
19 Νοεμβρίου, 2024
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο «Greek Freak» έκοψε τον δρόμο στους Ρόκετς!
19 Νοεμβρίου, 2024