Κόμμα για τα Ζώα: Ο Ρεξ και τα άλλα άγνωστα θύματα των φετινών πασχαλινών κροτίδων

Την Κυριακή του Πάσχα, ο Ρεξ, ένας βελγικός ποιμενικός έξι ετών, πανικοβλήθηκε από τις κροτίδες και τα πυροτεχνήματα που συνόδευαν τους «πανηγυρισμούς» για την Ανάσταση.

Μέσα στον τρόμο του έπεσε στη θάλασσα, όχι μια, αλλά δυο φορές, με αποτέλεσμα τον πνιγμό του. Το επεισόδιο, που αναφέρει η γνωστή φιλόζωη του Πειραιά Σταυρούλα Ζερβού, αναδεικνύει μια αλήθεια: τα πυροτεχνήματα, τα βαρελότα και οι κροτίδες αφαιρούν ζωές και πρέπει να απαγορευτούν.

«Δεν ξέρω πως ένιωσες, όταν φοβισμένος από τα βεγγαλικά, έτρεχες πανικόβλητος, χωρίς να βλέπεις τίποτα μπροστά σου. Έψαχνες μόνο ένα μέρος να προφυλαχτείς… Τυφλωμένος από τον τρόμο, έπεσες στη θάλασσα.. Κουράστηκες να παλεύεις με το νερό, άλλωστε οι δυνάμεις σου σε είχαν εγκαταλείψει από τον πανικό και την προσπάθειά σου, να κρατηθείς στην επιφάνεια της θάλασσας. Προσπάθησες να παλέψεις, αλλά τα πνευμόνια σου γέμιζαν νερό, κάθε φορά που άκουγες τον θόρυβο των βεγγαλικών και προσπαθούσες να παλέψεις με τους φόβους σου. Ο αγώνας άνισος. Αφέθηκες και ταξίδεψες στην γειτονιά των αγγέλων», γράφει η Σταυρούλα Ζερβού στην ανάρτησή της στο Facebook, σε ένα συγκλονιστικό αποχαιρετισμό στον Ρεξ.

Ο χαμός του Ρεξ είναι μία ακόμα τραγική απώλεια αυτής της παράνοιας. Κάθε χρόνο χάνονται πολλά ζώα συντροφιάς από το σπίτι τους, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τα βεγγαλικά. Τα πυροτεχνήματα, οι κροτίδες, τα βαρελότα είναι ολέθρια για όλα τα ζώα. Οι εκρήξεις τους προκαλούν εγκαύματα, τύφλωση, μη αναστρέψιμη κώφωση, εμφράγματα και θάνατο. Έχουν καταγραφεί επεισόδια με θύματα χιλιάδες πουλιά, που είναι επίσης ευάλωτα θύματα αυτών των πυρομαχικών.

Μόνο απονιά και αμάθεια δείχνει η επιμονή των Δημάρχων και πολιτών να «γιορτάζουν» οργανώνοντας ορυμαγδό πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.

«Για το Κόμμα για τα Ζώα, αυτή η πρακτική πρέπει να απαγορευτεί. Εμείς οι φιλόζωοι δεν θα ξεχάσουμε τη “δολοφονία” του Ρεξ. Για εμάς, οι δήμαρχοί μας και οι αρχές θα θεωρούνται πια υπεύθυνοι για κάθε ζώο που θα τραυματίζεται ή θα πεθαίνει από κροτίδες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Η εμμονή ορισμένων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μετατρέποντας κάθε τόσο τις πόλεις μας σε Κούγκι για εορταστικούς δήθεν λόγους, είναι πια εντελώς απαράδεκτη. Ήρθε η ώρα της λογοδοσίας και της αλλαγής νοοτροπίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Κόμματος για τα Ζώα, Γκιζέλα Μαγκλή.