Κοντά στους εργαζόμενους στα delivery ο ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στους εργαζόμενους στα delivery βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τα όσα γίνονται στην efood και μάλιστα δεσμεύεται ότι η επόμενη κυβέρνησή του θα κλείσει νομοθετικά το παράθυρο του Νόμου Χατζηδάκη που εμφανίζει εργαζόμενους ως αυτοαπασχολούμενους. “Εμείς από τη μεριά μας δεσμευόμαστε ότι μαζί με την κατάργηση του Ν. Χατζηδάκη θα κατοχυρώσουμε νομοθετικά την μισθωτή σχέση των συγκεκριμένων εργαζομένων και τα δικαιώματα που αυτή περιλαμβάνει” αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγορώντας τον υπουργό αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι “πουλάνε τρέλα”.

Ομοίως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγορεί τον κ. Χατζηδάκη ότι προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίζει ότι ο νόμο τους ενισχύει τα δικαιώματα των διανομέων. Η Κουμουνδούρου επιτίθεται στον υπουργό εργασίας διαπιστώνοντας ότι πανικόβλητος από τη μεγάλη κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι ο αντεργατικός νόμος του δεν ευθύνεται για τον εργοδοτικό εκβιασμό της εταιρείας efood προς τους εργαζόμενους διανομείς. Θυμίζει επίσης ότι το άρθρο 69 του Νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) θεσπίζει το τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Ουσιαστικά δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματά τους.

Να σημειωθεί ότι έως ότου να ψηφιστεί ο ισχύον νόμος Χατζηδάκη ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρείχαν εξαρτημένη εργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για της τομεάρχη Εργασίας επικαλείται πρωτοκολλημένο έγγραφο του ΕΦΚΑ της 27/07/20 σε ερώτημα της εταιρείας Delivery efood το οποίο αποφαίνεται ρητά ότι “…σύμφωνα με τα ανωτέρω οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης, έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία. Δηλαδή η δουλειά του διανομέα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης και όταν γίνεται με μπλοκάκι γίνεται για να μειώσει η πλατφόρμα το κόστος ασφάλισης και να απαλλαγεί από την ευθύνη των ενδεχόμενων εργατικών ατυχημάτων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ποσότητα 1,4 τόνων κάνναβης κατέσχεσε η αστυνομία στην Τρίπολη – Στα 10 εκατ. ευρώ τα κέρδη που θα αποκόμιζαν οι διακινητές
19 Οκτωβρίου, 2024
Πέθανε η ηθοποιός Αλέκα Τουμαζάτου
19 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη στο Μεταξουργείο 39χρονος για ανθρωποκτονία στην Τουρκία – Εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα
19 Οκτωβρίου, 2024
Σύλληψη 66χρονου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο για εμπορία ανθρώπων – Ήταν καταζητούμενος στη Μολδαβία
19 Οκτωβρίου, 2024
Επίδομα θέρμανσης: Αλλαγές σε πετρέλαιο και ρεύμα
19 Οκτωβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Συγκλονίζει η γιαγιά του αδικοχαμένου βρέφους στην Αμαλιάδα – «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι»
19 Οκτωβρίου, 2024
Δουκίσσης Πλακεντίας: Έστειλαν τον προαστιακό σε γραμμή του μετρό – Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο
19 Οκτωβρίου, 2024
Καιρός: «Φθινόπωρο… κατά το ήμισυ» – Έρχεται τσουχτερό κρύο, επιμένουν οι άνεμοι
19 Οκτωβρίου, 2024
«Η φίλη το ”πέταξε” νεκρό στο κρεβάτι» – Τι λέει ο γιατρός που προσπάθησε να σώσει το μωρό στην Αμαλιάδα
19 Οκτωβρίου, 2024
Από σφαίρα στο κεφάλι σκοτώθηκε ο αρχηγός της Χαμάς σύμφωνα με τους New York Times
19 Οκτωβρίου, 2024