Κοντοζαμάνης: Η δημόσια υγεία βγήκε κερδισμένη από την πανδημία

Το μήνυμα ότι η δημόσια υγεία βγήκε κερδισμένη από την πανδημία έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Covid 19 & Υγεία στις νέες συνθήκες» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι στη διάρκεια της πανδημίας το σύστημα υγείας κρατήθηκε όρθιο και δημιουργήθηκε η παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Ανέφερε ότι άνοιξαν 160 κλίνες ΜΕΘ, ότι το σύστημα υγείας ενισχύθηκε σε προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας, ότι προχωρά η διαδικασία προσλήψεων και ότι εδραιώθηκε η άυλη συνταγογράφηση.
«Μόνο κέρδος είχαμε στην περίοδο της πανδημίας και πρέπει να το εκμεταλλευθούμε» πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι ήταν λογικό να αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού τονίζοντας ότι από την αρχή της πανδημίας υπήρχε σχέδιο για το χειρότερο σενάριο. Σημείωσε ότι τα κρούσματα από τον τουρισμό ήταν αναμενόμενα και υπήρχε προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους, ωστόσο αυτά ήταν λιγότερα από όσα είχε εκτιμηθεί ότι θα υπάρξουν. Πρόσθεσε ότι ο στόχος για την επόμενη περίοδο είναι η προστασία του υγειονομικού προσωπικού και ότι επιτεύχθηκε επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας , υλικών και εξοπλισμού και ότι τώρα δημιουργείται στρατηγικό απόθεμα για το μέλλον. Σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια βασικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως στις ΜΕΘ.

Σε ότι αφορά τα τεστ για τον κορονοϊό ανέφερε ότι αυξάνεται η παραγωγική δυναμικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και ότι ήδη έρχονται καινούργια μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Παράλληλα τόνισε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι κάθε μέρα εμφανίζονται νέα επιστημονικά δεδομένα ενώ αναμένονται τα εμβόλια ίσως και κάποιο νέο φάρμακο. «Όλη αυτή την περίοδο πήραμε όλοι μαθήματα, αποκτήσαμε εμπειρίες , έχουμε πλέον τη δυνατότητα να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών . Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον κάθε πολίτη , αυτός είναι ο στόχος όλων, να έχει ο πολίτης ισότιμη πρόσβαση σε κάθε απαραίτητη θεραπεία» πρόσθεσε ο κ . Κοντοζαμάνης. Τέλος έδωσε το μήνυμα “για να μείνουμε ασφαλείς θα πρέπει να τηρήσουμε με ευλάβεια τις αποφάσεις των ειδικών και της πολιτείας για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού”.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ , Ανδρέας Ξανθός , επισήμανε ότι εθνικός στόχος είναι να αναχαιτιστεί η πανδημία και η μεγάλη κρίση και να επουλωθούν με συγκροτημένο και ολοκληρωμένο τρόπο οι πληγές οι οποίες υπάρχουν στην οικονομία, την απασχόληση, στο εισόδημα των ανθρώπων και στην κοινωνία . «Η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες αναζήτησης συναινέσεων και όχι διχαστικών αντιπαραθέσεων στην πολιτική ζωή» είπε ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορονοϊό τόνισε ότι «όλοι προσβλέπουμε στο να υπάρχει η δυνατότητα ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου, το οποίο θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το θέμα αυτό και θα περιορίσει τον κίνδυνο». Τέλος αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική υπερεπένδυση σε αυτό το θέμα και να γίνονται εξαγγελίες για εμβόλια τα οποία είναι ακόμη υπό κλινική αξιολόγηση η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης ανέφερε ότι το 28% των Ελλήνων είναι κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία και πρόσθεσε ότι πρέπει με δημοκρατικό τρόπο να πεισθούν για και να κατανοήσουν ότι αυτή η πανδημία αντιμετωπίζεται όταν όλοι είναι από την ίδια όχθη και ο ιός απέναντι. «Και να θυμόμαστε κάτι πολύ σημαντικό, ο ιός πεθαίνει έξω από τα ανθρώπινα σώματα. Να προσπαθήσουμε πάρα πολύ να κρατήσουμε την απόσταση» πρόσθεσε .

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου σημείωσε ότι πανδημία σηματοδότησε μια νέα κανονικότητα στην λειτουργία των Πανεπιστημίων. Παράλληλα σημείωσε ότι με βάση όλες τις υγειονομικές πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παροτρύνσεις της πολιτείας που προέρχονται από τους ειδικούς.

Τέλος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος διαβεβαίωσε ότι ο ιατρικός κόσμος θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου η κοινωνία να βγει από αυτή τη στενωπό με τις μικρότερες δυνατές ζημίες και υποσχέθηκε ότι θα εκφράζεται πάντα με απόλυτη ειλικρίνεια, αποκαλύπτοντας την πλήρη αλήθεια για όλα τα θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Ad-