Κόντρα Γεωργιάδη-Παππά στη Βουλή

Κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατήγγειλε «σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία», ενώ ανέφερε πως: «Η ιδέα και η λογική πίσω από το νομοσχέδιο είναι “περιμένουμε τον ιδιωτικό τομέα να μας δείξει πού μπορεί να υπάρχει κέρδος και πάμε από πίσω του να τον διευκολύνουμε, διαλύοντας οποιαδήποτε περίπτωση περιβαλλοντικής προστασίας, εργασιακής νομοθεσίας, κριτηρίων και διαφάνειας”».

Στη συνέχεια ο κ. Παππάς πρόσθεσε: «Από το νομοσχέδιο λείπει η αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει, ως εκπρόσωπος του γενικού κοινωνικού συμφέροντος», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά, συγκρότησε την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θα περιμέναμε, σε αυτήν τη βάση, μια δημιουργική συζήτηση. Δηλαδή, θα περιμέναμε μια συζήτηση για το έτοιμο νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα και τις μικροπιστώσεις που βρήκατε. Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι το νομοσχέδιο, που κομπορρημονείτε, το φτιάξατε σε εκτεταμένη διαβούλευση με τον ΣΕΒ. Δεν ξέρω αν ο κ. Σκέρτσος το συγκρότησε όταν ήταν στο ΣΕΒ ή όταν ήταν στην κυβέρνηση».

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι οι διατάξεις για τα εργασιακά δεν είναι τίποτα άλλο από την «ευελιξία στην αγορά εργασίας χάριν των επενδύσεων και της ανάπτυξης».

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις προστάτευσαν την απασχόληση και αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Τι να κάνουμε τώρα; να παριστάνουμε όλοι μαζί ότι αυτό δεν συνέβη;», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ και κατήγγειλε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δεν θα υπάρξει ούτε έλεγχος πόθεν έσχες ούτε ονομαστικοποίηση μετοχών για τους ιδιοκτήτες καναλιών.

«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές. Η δική σας διάταξη τον καθιστά αντιδιαπλεκόμενο. Ο νόμος Βενιζέλου προέβλεπε ονομαστικοποίηση μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Βάζετε εξαιρέσεις. Με βάση αυτές τις διατάξεις δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος περί συγκέντρωσης ΜΜΕ. Εξαιρείτε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ από τον έλεγχο πόθεν έσχες. Θεωρείτε ότι εμάς δεν τα ζήτησαν αυτά; Ή μήπως θεωρείτε ότι θα τους είστε χρήσιμοι μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης;», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η διανομή Τύπου μπήκε μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, γιατί μπήκε η δορυφορική τηλεόραση στο νομοσχέδιο, «τώρα που έκλεισε η εξαγορά “Forthnet”».

Γεωργιάδης: Να είστε υπερήφανοι για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, είπε ανοησίες ο Παππάς

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απευθύνθηκε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τονίζοντας: «Μπορείτε να είστε περήφανοι, διότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται, όπως λέει η έκθεση της ΤτΕ, να προσθέσει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ το χρόνο, για την επόμενη δεκαετία».

Ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε: «Από αυτό το νομοσχέδιο κόσμος θα βρει δουλειά. Επιχειρήσεις θα στηθούν και θα ιδρυθούν. Θα γίνει τζίρος και θα βγουν κέρδη», προσθέτοντας στη συνέχεια: «προφανώς και μια κυβέρνηση νομοθετεί αυτό που της ζητάει η αγορά. Αυτό συμβαίνει στον καπιταλιστικό κόσμο και η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα στην καπιταλιστική οικονομία».

Στις επιτροπές της Βουλής που συζητούν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να κάνει τη ζωή των επενδυτών και των επιχειρηματιών ευκολότερη: «Στόχος είναι προσελκύσουμε τις επενδύσεις. Φυσικά αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε αν πούμε σε έναν επενδυτή να έρθει στην Ελλάδα, για να του κάνουμε τη ζωή δυσκολότερη. Θα τον προσελκύσουμε όταν του δείξουμε ότι θα σεβαστούμε και το χρήμα και το χρόνο του»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σχολίασε και την εισήγηση του Νίκου Παππά λέγοντας ότι προσήλθε «αδιάβαστος» στη Βουλή και είπε «ανοησίες» διότι δεν γνώριζε ούτε αυτά που υπέγραφε ως υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση, διατάξεις δηλαδή, που σήμερα κατήγγειλε ως μέρος του νέου νομοσχεδίου.

«Ο κ. Παππάς μας είπε ότι εμείς καταπατάμε εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Όποιος στοιχειωδώς όμως γνωρίζει πως δουλεύει η ΕΕ, ξέρει πως και να ήθελε μια κυβέρνηση να το κάνει αυτό, δεν μπορεί. Διότι ως μέλος της ΕΕ, έχει να κινηθεί μέσα συγκεκριμένο πλαίσιο και για τα εργασιακά και για τα περιβαλλοντικά», είπε ο υπουργός Αναπτυξης και Επενδύσεων και τόνισε ότι η κυβέρνηση σεβόμενη απολύτως την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, που είναι η αυστηρότερη στην πλανήτη, προσπαθεί να συνδυάσει τον στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων με αυτό το πλαίσιο.

«Είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό νομοσχέδιο. Καταγράψαμε όλα τα εμπόδια που δυσκόλευαν μια επιχείρηση και προχωρήσαμε ώστε να διορθωθούν προβλήματα που λειτουργούσαν ενάντια στην επιχειρηματικότητα», είπε ο υπουργός σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να κάνει την Ελλάδα την πιο φιλική χώρα στην επιχειρηματικότητα.

«Δίνουμε την ευκαιρία στην οικονομία να κινηθεί γρηγορότερα και το λέμε ότι θέλουμε να το κάνουμε. Εμείς ψηφιστήκαμε από την ελληνικό λαό έχοντας πει προ των εκλογών ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική επιχειρηματικά χώρα. Και ο ελληνικός λαός μας ψήφισε. Τώρα εμείς είμαστε η πρώτη χώρα που αρνήθηκε με αρνητικά επιτόκια όταν εσείς το καλύτερο που πήρατε ήταν 3,5%. αφήστε λοιπόν αν θα ρέει το χρήμα. Εμείς αντιδικούμε. Αλλά αυτοί που βάζουν τα λεφτάκια τους ξέρουν ποιοι κάνουν τη δουλειά και το αξιολογούν. Και φαίνεται», είπε ο κ. Γεωργιάδης και επέμεινε: «εμείς προ των εκλογών είπαμε ότι θα τα κάνουμε αυτά που κάνουμε σήμερα. Δεν λέγαμε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε την ιδιωτική οικονομία; δεν λέγαμε για το outsourcing; με αυτή την ατζέντα ο ελληνικός λαός μας ψήφισε. Να μην εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε; εμείς σε αντίθεση με εσάς θα τιμήσουμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θύμισε πως η υπόσχεση ήταν «υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, φιλική επιχειρηματικά χώρα».

Αναφορικά με την κριτική για την κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών ιδιοκτητών ΜΜΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης απευθύνθηκε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά λέγοντας: «Το άρθρο περί πόθεν έσχες δεν λέει από όσα είπατε. Θα το εξηγήσει σε λίγο ο κ. Πέτσας. Αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω: αυτή η εσωτερική ανάγκη του κ. Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ να μαθαίνουν πάντα τον τελευταίο μέτοχο στα ΜΜΕ, που είναι από βαθιά εσωτερική ανάγκη, δεν υπήρχε όταν επί 4,5 χρόνια ρωτούσαμε ποιος είναι ο μέτοχος αυτής της off shore της Αυγής; και μας έλεγαν δεν είναι off shore στην Κύπρο! Πως άντεξε η καρδιά σας κύριε Παππά; Έχετε την ευκαιρία να μας πείτε και τώρα ποιος είναι ο μέτοχος της Αυγής. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ματ Γκετς: Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
13 Νοεμβρίου, 2024
Χανιά: Συνελήφθη άτομο για πιστόλι κρότου, φυσίγγια και ναρκωτικά
13 Νοεμβρίου, 2024
Ερντογάν: Ανησυχία για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Μέση Ανατολή
13 Νοεμβρίου, 2024
Η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο
13 Νοεμβρίου, 2024
Άνδρας εκτελέστηκε δημοσίως στο Αφγανιστάν – Είναι η έκτη εκτέλεση από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν
13 Νοεμβρίου, 2024
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: «Είχε προσπαθήσει να σκοτώσει και άλλη κοπέλα» – Οι «σκοτεινές» πτυχές της ζωής του 30χρονου
13 Νοεμβρίου, 2024
«Αγριεύει» ο καιρός τις επόμενες ώρες στην Αττική – Έρχονται έντονες βροχοπτώσεις
13 Νοεμβρίου, 2024
Αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει την Ειρήνη Μουρτζούκου για τα νεκρά βρέφη
13 Νοεμβρίου, 2024
Το Σάββατο η κηδεία του δημοσιογράφου Κώστα Τέο
13 Νοεμβρίου, 2024
Ά. Διαμαντοπούλου: Η κοινωνία έχει ανοίξει τα αυτιά της στο ΠΑΣΟΚ – Δεν θα δεχτούμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ
13 Νοεμβρίου, 2024