Κόντρα Τσακαλώτου – Σταϊκούρα

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Ο κ. Τσακαλώτος, από όσα κατακλυσμιαία γίνονται στην παγκόσμια οικονομία, επιλέγει να αναλώνεται καθημερινά, αυτόκλητα, στη μεγάλης επιστημονικής σημασίας εξήγηση ταυτολογιών και πινάκων, όπως ο ίδιος γράφει. Μόλις κατανοήσει και είναι διαθέσιμος να μας εξηγήσει τα περί εξίσωσης πρώτου βαθμού, ίσως προσυπογράψουμε πρόταση υποψηφιότητας για το Νόμπελ Οικονομικών.

Προς το παρόν, δεν θα τον συγχαρώ για τις προτεραιότητες, ούτε θα τον ευχαριστήσω για τις προθέσεις του, αν και κατανοώ τη μόνιμη ανάγκη του για επιστημονική και πολιτική επιβεβαίωση. Γεγονός, που τον ωθεί να επιδεικνύει αλαζονική και προσβλητική συμπεριφορά οξφορδιανής κοπής.

Αλήθεια, αφού τα είχε όλα, όπως μας έλεγε, αντιληφθεί και προβλέψει με το ξέσπασμα της πανδημίας, μήπως θα έπρεπε να συμβουλεύσει και όλους τους υπουργούς Οικονομικών παγκοσμίως, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους χρηματοπιστωτικούς οίκους και οργανισμούς, για να μην βρίσκονται στην ανάγκη να αναθεωρούν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους; Και αφού επαίρεται για τις προβλεπτικές του ικανότητες, μήπως μπορεί να μας πει και εάν θα επανέλθει η πανδημία;

Ή μήπως προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και κατανόησε ότι η αβεβαιότητα του εξελισσόμενου περιβάλλοντος είναι μεγάλη; Αν το κατανόησε, έστω και τώρα, είναι θετικό για την οικονομία και τη χώρα».

Τσακαλώτος: Τα δισ. δεν είναι στραγάλια

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Τσακαλώτος με ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε τα εξής: Το να καλεί η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών κάποιον άλλο να μην εκτίθεται αποδεικνύει ένα μικρό έλλειμμα αυτογνωσίας.

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα:Το υπουργείο οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση που έχει ταυτόχρονα τις εξής φράσεις:

• «τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. Ευρώ».
• «Συμπερασματικά, στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα με κόστος 14,5 δισ. ευρώ,»
• «Η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει σύνολο μέτρων 24 δισ. Ευρώ για το 2020,»

Επειδή τα δις δεν είναι στραγάλια και το ποιος έχει χάσει προ πολλού σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι προς απόδειξη κάθε στιγμή είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε κάποια πράγματα.

Αν ο Υπουργός και το επιτελείο του είχαν κοιτάξει τον πίνακα που επισύναψαν θα έβλεπαν ότι πουθενά δεν λέει ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιήσεις σε 19,667 δισ. Ευρώ».

Αν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την λέξη «επίδραση» από την λέξη «μέτρα» μάλλον το πρόβλημα είναι πιο πέρα από την οικονομική θεωρία.

Τι είναι λοιπόν αυτά τα 19,667 δις ευρώ; Αν κοιτάξουν μια γραμμή παραπάνω θα δουν ότι τα 8 δις είναι «Αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση.» Όχι μέτρα.

• Άρα μένουν 11.6 δις (19.6-8=11.6).