Κοορνοϊός: Ιστορίες «τρέλας» στα σχολεία με ασθενείς – Απίστευτες καταγγελίες εκπαιδευτικών

Δύο περιστατικά φέρνει στο φως της δημοσιότητας, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, για τη διαχείριση του κορωνοϊού στον χώρο της Εκπαίδευσης.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1ο: Σε σχολείο περιφερειακού δήμου της Μαγνησίας, εκπαιδευτικός δημοτικού σχολείου ειδοποιεί τη διεύθυνση του σχολείου ότι το παιδί του -ης ανιχνεύθηκε θετικό στον κορωναϊο! …και ότι ο – η ίδιος – ια με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ βρίσκεται σε καραντίνα. Βάση των ίδιων οδηγιών ο ΕΟΔΥ δεν κάνει τεστ covid στο παιδί, γιατί δεν έχει συμπτώματα. Ο διευθυντής του σχολείου καλεί τους εκπαιδευτικούς να καλύψουν το κενό στο σχολείο, όταν δεν έχουν μάθημα στην τάξη τους – όταν έχουν κενό, χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν ο – η εκπαιδευτικός είναι θετικός- η στον ιό με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού σε όλη τη σχολική και ευρύτερη κοινότητα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2ο: Σε σχολείο του Βόλου. Τέσσερις γονείς βρέθηκαν θετικοί στον κορωναϊο. Τέσσερις μαθητές του σχολείου, εκ των οποίων τρεις φοιτούν στο ολοήμερο, ερχόμενοι σε επαφή με μαθητές απ’ όλες τις τάξεις του σχολείου, μπαίνουν σε καραντίνα, με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, ότι δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ, γιατί δεν έχουν συμπτώματα και επειδή υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα στους μικρούς μαθητές. Κανείς έλεγχος από τον ΕΟΔΥ, για την έγκαιρη προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι εκπαιδευτικοί της Αγωνιστικής Συπείρωσης στο Βόλο καταγγέλλουν απίστευτα περιστατικά και τονίζουν πως δεκάδες από αυτά είναι καθημερινά σε όλα τα σχολεία το Βόλου και της Μαγνησίας, προκαλώντας την έντονη ανησυχία εκπαιδευτικών και γονιών.

“Αντί η κυβέρνηση με τον ΕΟΔΥ να οργανώσει ένα σύστημα άμεσης ιχνηλάτησης, όπου εκδηλώνονται κρούσματα είτε σε εκπαιδευτικούς είτε σε μαθητές είτε σε γονείς, αφήνουν να χάνεται πολύτιμος χρόνος, πριν την γενικευμένη εξάπλωση του ιού, βάζοντας σε άμεσα κίνδυνο τις οικογένειες και κυρίως των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων που έρχονται σε επαφή.

Πρόκειται για μια εγκληματική διαχείριση της επιδημίας και για μια πολιτική που μετρά τις ζωές των ανθρώπων ως κόστος, την ίδια στιγμή που διατίθενται δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, από τον κρατικό προϋπολογισμό και με προγράμματα της Ε.Ε., και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων!

Τώρα! Άμεσα μέτρα στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς! Πριν είναι αργά! Καμιά υποχώρηση! Διεκδικούμε ανοιχτά σχολεία, αλλά με άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών! Καμιά έκπτωση στα μέτρα προστασίας! Οι εκπαιδευτικοί να σταθούν στην πρώτη γραμμή για να απαιτήσουν, ανυποχώρητα, τα αυτονόητα! Να αγωνιστούν μαζί με τους γονείς και να απαιτήσουν δυναμικά να μη γίνουν τα σχολεία υγειονομική βόμβα! Άμεση παρέμβαση των σωματείων εκπαιδευτικών όπου εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς «πιέζονται» να «κλείσουν το στόμα», στην ψευδεπίγραφη προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης να πείσουν ότι δήθεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Η τοπική διοίκηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση η δημοτική αρχή Βόλου, αντί να κάνει τυχαία μαζικά rapid test, εξυπηρετώντας το ψευδεπίγραφο αφήγημα της κυβέρνησης περί «προστασίας» και «ατομικής ευθύνης», καθώς επίσης και τη συγκάλυψη των ευθυνών της, για τη πολύμηνη σιωπής της για την ανάγκη ανάπτυξης και στελέχωσης των δομών υγείας στην πόλη μας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, να κατευθύνει τα τεστ εκεί που κατά προτεραιότητα απαιτούνται, για να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα. Τώρα και άμεσα:

• Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης. Ενίσχυση των κρατικών δομών για την άμεση και ταχεία ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
• Αραίωση των μαθητών μέσα στις τάξεις. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών.
• Επιπλέον δρομολόγια για όλους τους μαθητές που μεταφέρονται με ΜΜΜ.
• Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
• Άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.
• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία. Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών και των οικογενειών τους σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία…).

Πηγή: e-thessalia.gr