Κοροναϊός: Άδεια ειδικού σκοπού – Τι είναι και πώς θα χορηγηθεί

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνει η Κυβέρνηση, λόγω του καθολικού κλεισίματος των σχολείων για 14 ημέρες, προβλέπεται να εκδίδεται άδεια ειδικού σκοπού για έναν από τους δύο γονείς, με πλήρεις αποδοχές, έως τις 10 Απριλίου. Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίες, μόνο η μία θα προσμετράται ως άδεια του εργαζόμενου.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο θα καλύπτει το ένα τρίτο του κόστους και τα άλλα δύο τρίτα θα βαρύνουν τους εργοδότες, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα υπάρχει πλήρης κάλυψη των δαπανών, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εάν ο ένας γονέας λάβει ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, με εξαίρεση περιπτώσεις που ο εργαζόμενος γονέας νοσεί ή τίθενται ζητήματα αναπηρίας, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

-Ad-