Κοροναϊός-Ελλάδα: 73 κρούσματα – ΟΛΑ τα μέτρα για σχολεία, εκδηλώσεις και αγώνες

Σε 73 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα των ασθενών που διαγνώστηκαν με κοροναϊό στην Ελλάδα, αφού το μεσημέρι της Κυριακής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε επτά νέα κρούσματα στη χώρα μας.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέα λίστα με τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού και να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκαν επτά νέα κρούσματα της επιδημίας στη χώρα μας.

Όπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση και τα επτά σχετίζονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα με κάποιον από τους προηγούμενους ασθενείς.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και ανέφερε ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα καθώς ήδη έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 100 χώρες με 106.000 κρούσματα.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «ανακοινώνονται περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κοροναϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Από την Δευτέρα (9/3) θα ισχύσουν τα εξής:

  • Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
  • Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Παράλληλα, δεν αποφασίστηκε κλείσιμο όλων των σχολείων, αλλά, όπως είπε, θα κλείνουν κατά περίπτωση συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών.

Κλειστά σχολεία

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση η κυβέρνηση αποφάσισε ότι κλειστά θα μένουν σχολεία κατά περίπτωση ενώ παρουσίασε νέα σειρά έκτακτων μέτρων μετά και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά για 15 ημέρες θα μείνουν τα σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

Τα σχολεία που θα είναι κλειστά αύριο Δευτέρα 9 Μαρτίου:

Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

O Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού συνεχίζει στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων με μεγαλύτερη ένταση τις απολυμάνσεις σε όλους τους δημοτικούς χώρους συνάθροισης (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, ωδεία, γήπεδα, βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ).

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης όλα τα σχολεία του Δήμου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 9 Μαρτίου.

Αναστέλλονται ακόμα όλα τα προγράμματα και οι δράσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Αθλητισμού και των ΚΑΠΗ για μία εβδομάδα αρχόμενης από το Σάββατο 7 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 13 Μαρτίου.
Επιπλέον πρόσθετο μέτρο είναι ο επανεφοδιασμός των σχολείων με αντισηπτικά και απολυμαντικά.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης απολύμανσης των σχολικών μονάδων ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού του κοροναϊού αποφασίσε το κλείσιμο σχολείων στη Νέα Ιωνία.

Συγκεκριμένα:
Tην Δευτέρα 9/3/2020, το κλείσιμο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), του Εσπερινού ΕΠΑΛ και των 2ου και 7ου Παιδικών Σταθμών για μία (1) ημέρα.

Την Τρίτη 10/3/2020, το κλείσιμο των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια), του 1ου ΕΠΑΛ , ΣΕΚ και των 1ου, 3ου και 5ου Παιδικών Σταθμών του Δήμου Νέας Ιωνίας για μία (1) ημέρα.

Τα παραπάνω σχολεία θα κλείσουν λόγω απολύμανσης των χώρων τους, στα πλαίσια μέτρων πρόληψης για την αποφυγή του COVID-19 (κορονοϊού).
Τις αντίστοιχες μέρες δεν θα πραγματοποιηθούν απογευματινές δραστηριότητες σε χώρους των σχολείων από συλλόγους

Δήμος Νέας Μάκρης
Την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Παμμακάριστος και Ειδικό Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης, Παμμακάριστος από την Πέμπτη 5 Μαρτίου μέχρι και την Δευτέρα 9 Μαρτίου για προληπτικούς λόγους ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνας, κ. Στέργιος Τσίρκας.

Τα σχολεία κλείνουν για προληπτικούς λόγους καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών απουσιάζει εξαιτίας ιογενών λοιμώξεων και για την προστασία του υπόλοιπου μαθητικού πληθυσμού.

Δήμος Χαλκιδέων
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη όλα τα σχολεία νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια λύκεια και παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Χαλκιδέων, δήλωσε στο Eviatop η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. «Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους και για να γίνουν απολυμάνσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

Δήμου Βέλου Βόχας – Νομός Κορινθίας
Αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Α΄θμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία & δημοτικά σχολεία) του Δήμου Βέλου Βόχας, την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, για απολύμανση των σχολείων λόγω πρόληψης εξάπλωσης ιογενών λοιμώξεων.

Τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες
Αυτά τα σχολεία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας παραμένουν κλειστά από αύριο, Δευτέρα 9/3 έως Κυριακή 22/3 για προληπτικούς λόγους. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κοροναϊό.

Αρνητικά δείγματα

Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο, 363 δείγματα βγήκαν αρνητικά, σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά:

  •     203 στην Αττική
  •     68 στην Αχαΐα
  •     44 στη Θεσσαλονίκη
  •     27 στην Ηλεία (Αμαλιάδα)
  •     3 στα Ιωάννινα
  •     3 στην Πτολεμαΐδα
  •     3 στο Άργος
  •     2 στα Χανιά
  •     2 στην Κέρκυρα
  •     2 στην Κεφαλλονιά
  •     και από 1 σε Τρίπολη, Σάμο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Ηράκλειο

Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες για δύο εβδομάδες

Χωρίς κόσμο θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες στην Ελλάδα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του κοροναϊού και να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες.

Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει τόσο την πρώτη αγωνιστική των Playoffs της Super League 1 όπου υπάρχουν τα ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Άρης-ΟΦΗ τα οποία είναι προγραμματισμένα να γίνουν στις 14-15 Μαρτίου αλλά και της δεύτερης αγωνιστικής που είναι τα παιχνίδια Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, ΟΦΗ-ΑΕΚ και Ολυμπιακός-Άρης.

Παράλληλα, χωρίς κόσμο θα πραγματοποιηθεί και ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Γουλβς για το Europa League. 

Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο μέτρο θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα σπορ αλλά και τις χαμηλότερες κατηγορίες ποδοσφαίρου.

Αύριο τα οικονομικά μέτρα

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12:30 στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη θα περιλαμβάνεται η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους τρεις νομούς της χώρας που έχουν πληγεί κυρίως από τον ιό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση συλλέγει παράλληλα προτάσεις και αιτήματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και των μέτρων που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αίτημα πολλών κρατών- μελών της ευρωζώνης είναι η εξαίρεση των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό.